Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Idén 45 milliárd forint központi forrásra számíthatnak a civil szervezetek, és várhatóan jövőre is megkapják ezt az összeget. Ebben nincsenek benne az európai uniós források – mondta a Kossuth Rádióban Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tisztségviselője a 180 percben hozzátette: a támogatás új elve, hogy a társadalmi problémákat felkaroló, valós munkát végző csoportok jussanak állami forráshoz. A kormány törekvése, hogy az a civil szervezet kapjon támogatást a működésére, amelyik hasznos projekteket visz. Csak azért semelyik ne kapjon pénzt, mert van – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Magyarországon mintegy tízezer civil szervezet működik. Az Országgyűlés több, mint féléve fogadta el a civiltörvényt, amely e szervezetek működését és forrásait szabályozza. A héten a fővárosi BNV területén konferenciákkal és bemutatókkal értékelik az új rendszer működését.

A változtatással átalakult a támogatási szisztéma, a pénzek elosztását a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) felügyeli. Latorcai Csaba szerint azóta a folyamat egyértelműen átláthatóbb, mint korábban, és sikerült azokhoz juttatni a pénzt, akik a leginkább támogatásra érdemesek, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

A NEA-ban a működési támogatásokról hozott döntések alapján támogatott szervezetek száma több mint 3500, ami Latorcai Csaba szerint rendkívül komoly szám. Az Emmi tisztségviselője hozzátette: még csak ezután, két hét múlva következnek a projekttámogatások, illetve egyéb költségvetési pénzek is jutnak a civileknek. Összességében így a támogatott civil szervezetek száma eléri a tízezret.

forrás: hirado.hu