Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Lev Ponomarjov elmondta, 6 hónapot kaptak arra, hogy az alapító okiratukban az igazságügyi tárca által kifogásolt rendelkezéseket kiigazítsák. "Ez még nem katasztrófa" - mondta a legidősebb orosz jogvédő, de hozzátette, hogy ehhez kongresszust kellene összehívni, viszont arra nincs pénzük.

Az emberi jogvédő csoport működésének szüneteltetése alatt nem szervezhet tüntetéseket, tömeges megmozdulásokat.

Az Emberi Jogokért nevű nem kormányzati szervezet (NGO) az egyike azoknak az oroszországi nem kormányzati szervezeteknek, amelyek nem voltak hajlandóak alávetni magukat alá a 2012 novemberében elfogadott és tavaly hatályba lépett úgynevezett ügynöktörvénynek. A jogszabály értelében azoknak a szervezeteknek, amelyek külföldi támogatást kapnak és politikai tevékenységet végeznek, külföldi ügynökként kell magukat nyilvántartásba vetetni az igazságügyi tárcánál.

Az orosz főügyészség tavaly tömegesen ellenőrizte az országban működő NGO-kat és többek ellen pénzbüntetés kiszabását kezdeményezte. A Golosz nevű választási jogvédő szervezetet működését fél évre felfüggesztették és egykori vezetőjét, valamint magát a szervezetet is több százezer rubel megfizetésére kötelezték. Számos jogvédő szervezet kénytelen volt lemondani a külföldi alapítványok támogatásáról.

Az Izvesztyija című orosz lap értesülése szerint 2013 nyár végén a hatalmat bíráló nem kormányzati szervezetek (NGO-k) is támogatásban részesültek az úgynevezett államfői keretből, amelyet mintegy kétezer oroszországi NGO-nak ítéltek meg.

forrás: inforadio.hu