Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A norvég nagykövetség honlapján olvasható közlemény szerint, "a Magyarország által tett lépések elfogadhatatlanok. Sajnos, a magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely megfelel a Magyarország által megkötött egyezményeknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen ügy rendeződéséig a kifizetéseket felfüggesztjük" - írja Vidar Helgesen, a norvég kormány EGT- és EU-ügyekért felelős minisztere.

Az észak-európai országok 15 kevésbé fejlett uniós államot támogatnak egy, az Európai Unióval kötött megállapodás keretében. Magyarország az alapok egyik legnagyobb kedvezményezettje volt, a jelenlegi, 2009 és 2014 közötti időszakban 153,3 millió euró, azaz mintegy 40 milliárd forint lehívására volt jogosult.

"Amennyiben a magyar kormány hajlandóságot mutat arra, hogy megoldást találjunk, a felfüggesztésnek nem lesznek jelentős következményei a programok és projektek magyarországi lebonyolítására nézve" - szögezi le Vidar Helgesen.

A közleményben hozzáteszik: "az EGT és Norvég Alapok jelenlegi felfüggesztése nem befolyásolja azon programok további működését, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, nevezetesen a Norvég Civil Támogatási Alapét és az "Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz" című programét. A donoroknak az Alapok felfüggesztésére vonatkozó döntése nem függ össze a Lázár János államtitkár és Vidar Helgesen miniszter közötti, nemrégiben történt levélváltással - teszi hozzá a norvég követség honlapján megjelent közlemény.

A Népszabadság írt ma arról, hogy információi szerint a Norvég Civil Támogatási Alap támogatási programjának felfüggesztését javasolta a Vidar Helgesen norvég EU-ügyi miniszternek küldött levelében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, "az ügy mindkét fél számára megnyugtató rendezéséig".

forrás: inforadio.hu