Ezt a cikket több mint 1 éve publikáltuk, ezért az itt megjelenő információk mára pontatlanok, elavultak lehetnek. A felmerülő hibákért, tévedésekért, elavult információkért nem vállalunk felelősséget.

Felhívás a 4. Civil Licitre

2011. augusztus 16.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a pályázat kiírójaként lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a magyarországi cégek és vállalatok az Új Széchenyi Terv, illetve korábbi uniós fejlesztési programok forrásaiból támogatott projekteket megvalósító civil szervezetek jó gyakorlatait, tapasztalatait átvehessék, továbbvihessék. A fenntarthatósági rendezvény célja a for-profit és non-profit szféra együttműködésének segítése aukció formájában. Az árverést idén 2011. november 16-án, a tolerancia világnapján rendezik.

Az esélyegyenlőségen túl a környezeti fenntarthatóság területéről is várnak projekteket, pályázó civil szervezeteket az idei Civil Licitre.

A Civil Licit fenntarthatósági aukción civil szervezetek bocsátják árverésre azon szolgáltatásaikat, melyek a cégek, vállalatok számára nyújthatnak szakmai segítséget produktív sokszínűségük, CSR szemléletük fejlesztésében. A felkínált termékekre, szolgáltatásokra vállalatok vezetői, képviselői licitálhatnak az aukció szabályai szerint. A pályázaton sikeresen szereplő, nyertes civil szervezetek lehetőséget kapnak az Európai Unió által támogatott projektjükkel kapcsolatos tevékenységük bemutatására, az általuk képviselt értékek népszerűsítésére.

Az előző években elsősorban az egyenlő bánásmód elősegítését célzó programokkal lehetett jelentkezni a civil szervezeteknek, az idei évtől azonban már a környezeti fenntarthatóság témakörébe tartozó projektek is lehetőséget kapnak a megmérettetésre. „Az elmúlt időszakban részletesen felmértük a vállalatok igényeit, és azt láttuk, hogy a hagyományos értelemben vett esélyegyenlőségi területek mellett különösen nagy hangsúlyt kapnak a vállalatoknál a környezeti fenntarthatóságot, energiahatékonyságot, egészségvédelmet érintő területek is, ezért döntöttünk úgy, hogy bővítjük a licitre kínálható szolgáltatások körét” – mondta el Kiss Gyöngyvér, a Civil Licit egyik szervezője. „Mindemellett a társadalmi fenntarthatóság kategóriája is bővült, kiemelt figyelmet szentelve olyan területekre, melyek a vállalatok jelenlegi életében, működésében kiemelt ügyként jelennek meg, ilyen a megváltozott munkaképességűek alkalmazása vagy az 50 éven felüliek foglalkoztatása” – tette hozzá a szervező.

A rendhagyó aukció célja egyfelől, hogy a civil szektor számára utat mutasson abban, hogy programjaikat, projektjeiket hogyan lehet a for-profit szféra intézményei számára is érdekessé és „eladhatóvá” tenni. Másfelől a program célkitűzése az is, hogy a civil szervezetek által az uniós forrásokból támogatott programokon keresztül elsajátított és felhalmozott tudásanyag, valamint a befektetett rengeteg munka ne vesszen el, hanem ezeket a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat a vállalatok saját működésükbe átültessék. „Úgy véljük, hogy nagyon fontos minden olyan program, ami a két szektor közötti távolságot csökkenti, és amely a közöttük lévő együttműködés kialakítását segíti, hiszen ezeknek az öntevékeny energiáknak a felszabadítása komoly lendületet képes adni a gazdaságnak. Az állam szerepe és kötelessége is, hogy lehetőséget biztosítson mindehhez és támogassa az együttműködések létrejöttét ” – mondta el az Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke. „A vállalkozások gyarapodása nem csak pénzben mérhető növekedést kell jelentsen, hanem a társadalmi felelősségvállalás és a vállalati belső kultúra fejlesztése tekintetében is szolgálja Magyarország felzárkózását az európai élmezőnyhöz. A jelenlegi gazdasági struktúra alapjai láthatóan inognak, ezért előbb vagy utóbb a csupán profitmaximalizálásra épülő modellt egy új összetartó, felelősen gondolkodó és cselekvő, értékalapú gazdasági paradigma fogja felváltani. Ennek a támogatása mindannyiunk feladata és ehhez járul hozzá a Civil Licit fenntarthatósági árverés” – tette hozzá Petykó Zoltán.

A Civil Licit egy jó üzleti lehetőség mindkét fél számára, megmutatva a résztvevőknek az egymásban rejlő piaci lehetőségeket. A licitálók itt a megszokott gyakorlattól eltérően nem egy egyszeri támogatást kínálnak fel a civil szervezetnek, hanem egy mindkét fél számára előnyös üzlet születik meg a kalapács leütésével. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azok a szolgáltatások részesülnek előnyben, amelyek valóban praktikus és hasznos hozzáadott értéket jelentenek a vállalatok számára.

A civil szervezetek a Civil Liciten való indulás jogát pályázat keretében nyerhetik el, melyre 2011. szeptember 30-ig jelentkezhetnek. A beérkezett pályázatokat az előző évekhez hasonlóan egy független szakmai bizottság bírálja el, összesen 15 szervezet 15 terméke kerül kalapács alá az aukción. A szolgáltatások kikiáltási ára minimum nettó 50 000 Ft, maximum nettó 450 000 Ft lehet. A pályázati felhívás a www.civillicit.hu honlapon érthető el.


Milyen projektjavaslatok támogathatók?

 • Képzések és tréningek
 • Önkéntes program
 • Befogadó és/vagy tudatos hozzáállást elősegítő munkahelyi akciók és gyakorlatok
 • Vállalati CSR tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások
 • Tanácsadás
 • Bármilyen egyéb olyan szolgáltatás, amely a vállalkozások vezetőiben és munkavállalóiban kialakult, társadalmi és környezeti fenntarthatósághoz kapcsolható

 

A projektek beavatkozási területei

 • Nemek közötti munkaerő-piaci különbségek és a foglalkozási szegregáció csökkentése
 • Családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolása
 • Fogyatékos emberek esélyegyenlősége, munkához jutása
 • Hátrányos helyzetűek és romák felzárkóztatása, esélyegyenlősége
 • 50 év feletti munkavállalók munkahelyen tartása
 • Pályakezdők integrálása
 • Diszkriminációval sújtott egyéb társadalmi csoportok segítése
 • Környezeti fenntarthatóságot célzó általános szemléletváltó programok
 • Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítése
 • Egészségvédelem és foglalkoztatási biztonság
 • Energia-hatékonysági programok
 • Hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó, tiszta környezetet támogató programok
 • Fenntartható fogyasztást ösztönző programok
 • Egyéb társadalmi és/vagy környezeti fenntarthatóságot szolgáló programok

 

Bővebb információ a pályázatról: www.civillicit.hu

forrás: NFÜ


Címkék
Egyéb, kormányzati szervek, foglalkoztatás, jogvédelem