Hírek
Hír
Figyelmeztetésben részesítette a bíróság egy civil szervezet aktivistáit
2012. november 05.


929


Figyelmeztetésben részesítette a Pesti Központi Kerületi Bíróság keddi jogerős döntésében A Város Mindenkié (AVM) két aktivistáját, akik meg akarták akadályozni, hogy hajléktalanok kunyhóit bontsák el Ferencvárosban.

(MTI) - Figyelmeztetésben részesítette a Pesti Központi Kerületi Bíróság keddi jogerős döntésében A Város Mindenkié (AVM) két aktivistáját, akik meg akarták akadályozni, hogy hajléktalanok kunyhóit bontsák el Ferencvárosban - tudatta a szervezet Facebook-oldalán.

A IX. kerületi önkormányzat tavaly márciusban számolta fel a Határ úti erdősávban, az úgynevezett Kiserdőben lévő hajléktalantelepet. A civil szervezet két aktivistája ezt akarta megakadályozni, a rendőrség pedig előállította őket. A két érintett szabálysértési pere szeptember elején kezdődött, a ferencvárosi rendőrkapitányság "jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség" szabálysértése miatt kezdeményezett eljárást.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden figyelmeztetésben részesítette a két aktivistát, arra hivatkozva, hogy amikor "a területről nem távoztak el rendőri felszólításra, megvalósították a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértést" - tudatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-vel.

A TASZ álláspontja szerint ugyanakkor jogellenes volt a "nyilvánvalóan önkényes és jogszerűtlen, továbbá embertelen" önkormányzati intézkedés rendőri biztosítása, így a szervezet a passzív ellenszegülést nem tartotta szabálysértésnek. A civil szervezet és az AVM aktivistái az Alkotmánybírósághoz és Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak a döntés ellen.

Bácskai János (Fidesz-KDNP), Ferencváros polgármestere az MTI-nek nyilatkozva figyelemreméltónak nevezte, hogy az önkormányzat álláspontjával megegyező döntés született a bíróságon, és hangsúlyozta: továbbra is kitart amellett, hogy nem történt jogszerűtlenség.

A Város Mindenkié azt közölte kedden este az MTI-vel, hogy felháborítónak és igazságtalannak tartja a bíróság döntését, s utalt Szabó Máté ombudsman vonatkozó jelentésére, amelyben a biztos az önkormányzat intézkedését tartotta jogsértőnek. A közleményben idézték az egyik aktivista, Misetics Bálint utolsó szó jogán mondott beszédét, amely szerint "bármiféle közigazgatási eljárás lefolytatása és az ott lakók előzetes hivatalos értesítése nélkül, szemétszedésre és bozótirtásra hivatkozva lerombolni emberek otthonát nyilvánvalóan jogsértő".

forrás: webradio.hu
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keres ...
Címkék