Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

„Az ötlet, hogy részt vegyünk az Élménykülönítmény futásán dr. Princzinger Pétertől, az Oktatási Hivatal elnökétől származik. Pillanatok alatt talált négy futótársat, akik szeretnek futni, és nem áll távol tőlük a Bátor Tábor által képviselt filozófia. Így alakult meg az OH-Sokk csapata. Az, hogy futással keressünk támogatókat egy nemes cél érdekében, igazán nagyszerű. Könnyebb úgy embereket rávenni az adományozásra, ha látják, hogy a csapat tagjai is kiveszik részüket a »munkából«” – mesél a kezdetekről Buczkó Balázs referens, az OH munkatársa.
Az Élménykülönítmény csapata hetente szervez edzéseket – edző részvételével – a Margitszigetre, ahol alkalmanként akár több százan készülnek a futamra.

Buczkó Balázs számára nem idegen a sport: „Sérüléseim miatt hamar abba kellett hagynom a versenyszerű kosárlabdát, ezután kezdtem rendszeresen futni. Biciklivel járok munkába, emellett egy női kosárlabdacsapatban edzősködöm. A sportolás az Oktatási Hivatal számára is fontos, ezért is rendezte meg a cég idén az első sportnapját, ahol csaknem tucatnyi sportszámban tehették próbára magukat a kollégák”. Hozzátette: hatalmas segítséget nyújtottak az Oktatási Hivatal Kommunikációs Irodájának munkatársai, akik többek között adománygyűjtő gardróbürítést szerveztek, melyből 53 ezer forint gyűlt össze.

Rendszeresen jótékonykodnak a Hivatal dolgozói

Az OH-Sokk mellett, annak indulásának hírére szinte azonnal megalakult a Hivatal második csapata is rOHam néven.
„Elsőként a futás tetszett meg, jópofa ötletnek tartottam, hogy a Hivatal munkatársaival közösen vegyünk részt a maratonon. Az pedig külön öröm, hogy a Bátor Tábor Alapítványt tudjuk ezzel az akcióval támogatni” – meséli Bánfi Ilona, az OH mérési referense, a rOHam csapat tagja. A jótékonysági futásra alapvetően egyénileg, de esetenként egy-egy közös délutáni edzéssel készülnek, illetve beszélgetések alkalmával nap mint nap előkerül a téma. A rOHam-tagok életének a jótékonysági futás előtt is része volt a sport: van köztük olyan, aki testnevelési végzettséggel is rendelkezik, mások kosaraznak, úsznak, Bánfi Ilona pedig tavaly lefutotta a teljes maratont – ahogy ő fogalmazott: „mindannyian lelkes amatőr futók vagyunk”.

Az OH két csapatának tagjai számára nem ismeretlen a jótékonykodás, mindenkihez közel áll ez a szemlélet: Bánfi Ilona három gyermeke közül egy mozgássérült, ennek kapcsán részt vesz a koraszülöttek családját segítő egyesület munkájában, illetve a Pető Intézettel kapcsolatos jótékonysági eseményeken is jelen van. „Ez a jótékonysági futás újabb lehetőség számomra, hogy segíthessek” – mondja Bánfi Ilona.

A rOHam-os közül egy másik csapattag aktív támogatója a kutyamenhelyeknek, Buczkó Balázs referens pedig állatmenhelyeknek, illetve fogyatékos gyermekeket ellátó intézménynek szokott adományozni. „Mivel a futás és a jótékonyság elég vonzó kombináció, ezért ha tehetem, a következő jótékonysági futáson is részt fogok venni” – hangsúlyozta Bánfi Ilona.
A közös futáson kívül korábban is jótékonykodott már együtt a Hivatal: a Down Alapítvány lakóotthonába nemcsak ellátogattak, de 2011 decemberében karácsonyi vásárt is szerveztek a lakók által készített kézműves portékákból.

Az OH csapatainak tagjait az október 7-ei futáson lelkes szurkolócsapat látja el frissítőkkel, valamint tervezik azt is, hogy október 14-én meglátogatják a Bátor Tábor nyílt napját.

A jó példa követendő

A Hivatal munkatársai mellett közéleti szereplők, újságírók, műsorvezetők is futócipőt húztak, hogy támogassák a Bátor Tábor Alapítványt, azon keresztül pedig a beteg gyerekeket.
„Régóta sokat és rendszeresen futok, futunk. Amikor értesültünk az Élménykülönítmény kezdeményezéséről, úgy éreztük: ezzel valódi értelmet adhatunk a rendszeresen és fáradtságosan letudott kilométereknek. Újabb motivációt adott mindannyiunknak a reggeli, hajnali, esti futásokhoz” – mondja Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság újságírója.

Noha külön edzéstervet egyikük sem állított össze – Szalay Tamás Lajos is maradt a szokásos heti három futásánál –, a lelki motiváció, illetve az, hogy tudták: sokan komoly összegekért fogadták örökbe a kilométereiket, segített, hogy többet és gyorsabban teljesítsenek – állítja az újságíró.

Mint mondja, a jótékonykodás mellett fontos volt, hogy a sportolás fontosságára is felhívják a figyelmet: „Csapatunk nagyobbik fele nem mondható született atlétának – többen, köztünk én is, két-három éve kezdtünk el aktívabban foglalkozni a futással, előtte a cigaretta-kávé-ülő életmód sportágakat űztük. A példánk remélhetőleg követendő lesz”.

Szalay Tamás Lajos kiemelte: sikerült elérniük a kitűzött célt, jelenleg 149 százalékon állnak. „Ha sikerülne az utolsó héten 200 százalék felé tornázni az összeget, az lenne igazán tökéletes – ám mi már elégedettek vagyunk” – teszi hozzá.

Tamásnak első jótékonysági futása lesz a vasárnapi, ám szinte biztos benne, hogy jövőre is elindulnak.

„Szerencsére jó kollektíva van nálunk, nemcsak, hogy hamar sikerült összeállítani a futóváltót, de az adománygyűjtésben is sok kollégánk részt vett, maga is adakozott. A futamnak köszönhetően többet és másképpen voltunk együtt, mint a »normális« munkanapokon, így ez mindenképpen pozitív hozadéka az eseménynek” – hangsúlyozza az újságíró.

Együtt futni öröm

„Egyszer már teljesítettem félmaratont, melyen először futottam együtt másokkal – nagyon magával ragadó érzés volt. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy az Élménykülönítmény csapatának tagjaként is szeretnék futni” – mesél az indulásról Lipcsei Betta. A Sport Tv műsorvezetője már korábban is hallott a kezdeményezésről: egy videónak köszönhetően megismerhette a Bátor Tábort és azt, hogy milyen programokban vesznek részt a súlyosan beteg gyerekek.

„Amikor felkeresett a Futá-Rock elnevezésű csapat, hogy csatlakozzam hozzájuk, örömmel mondtam igent – a párommal közösen, akivel így együtt futhatunk” – teszi hozzá Lipcsei Betta.
A szerdai közös, Élménykülönítmény által szervezett edzéseken mindig részt vett a csapat, emellett október 5-én jótékonysági borkóstolást rendeznek, az egyik csapattag ugyanis borász, az ő nedűit lehet majd megkóstolni az eseményen.

„Tervezem, hogy a következő jótékonysági futáson is részt veszek, és ismét le szeretném futni a félmaratont” – vázolja terveit a műsorvezető. Hozzáteszi: a jótékonykodás nagyon közel áll hozzá, tavaly például a Cseppkő Utcai Gyermekotthonban rendeztek nagyszabású karácsonyi ajándékosztást, ahol sporteszközöket adományoztak. „Minden olyan kezdeményezés mellé igyekszem odaállni, melyben hitelesnek érzem magam, és mellyel tudom, hogy segíthetek” – emeli ki Lipcsei Betta.

forrás: edupress.hu