CivilTech
Hírek
Hír
Gyermekhospice-ház nyílt Pécsen
2011. február 24.


1060


Szerdán megnyílt Magyarország első gyemrekhospice-háza. A pécsi intézmény első lakója a jövő héten költözik be. A Szemem Fénye Alapítvány által működtetett otthon a Dóri Ház nevet kapta, egy hat éve gyógyíthatatlan betegségben elhunyt kislány, Várdai Dóra emlékére.

2011.02.23.

Az intézménybe egyszerre öt súlyosan beteg gyereket tudnak fogadni. Magyarországon évente több száz gyermek hal meg daganatos és krónikus betegségekben. "A kórházakon kívül pedig nincs olyan intézmény, ahol számukra és szüleiknek megfelelő szakmai, emocionális háttérrel tudnák megteremteni a méltóságteljes búcsú lehetőségét" - mondta a ház megnyitásakor Gyura Barbara, az építtető alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Dóri Házat nyugat-európai minta alapján alakították ki, helyet kapott benne ravatalozó és egy kis kápolna is. A gyermekek ellátásáról harmincan - köztük orvosok, ápolók, lelkészek, pedagógusok, pszichológusok - gondoskodnak.

Gyura Barbara szólt arról is, hogy európai tapasztalatok szerint kétmillió lakosonként lenne szükség egy gyermekhospice-házra, így azokat Magyarországon 1500-2000 család vehetné igénybe. Hozzátette ugyanakkor, hogy a gyermekek halálos betegsége tabutéma Magyarországon. Véleménye szerint a gyermekhalált szégyen övezi, az emberek kudarcnak tekintik azt. Az alapítvány kuratóriumi elnöke reményét fejezte ki, hogy a Dóri Ház hozzájárul e tabu ledöntéséhez.

 

forrás: Index
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Címkék