Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
  az állampolgári jogok védelmében mutatott magasszintű elkötelezettségéért, és azért, ahogyan a tevékenységében előmozdítja a magyar és az európai jogrend érvényre jutását. Ian Harden azon a nemzetközi rendezvényen beszélt, amelyen bemutatták az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009. évi jelentésének és gyermekjogi projektjének angol nyelvű összefoglalóját.
 
  panaszaival minden állam polgára a maga ombudsmanját keresheti meg. A nemzeti ombudsmanok teljes egyenlőségen alapuló európai együttműködése pedig egyebek között ahhoz járul hozzá, hogy összhangban legyen a nemzeti és az uniós jogérvényesítés – fejtette ki Ian Harden.
 
 a többi között arról beszélt, hogy míg a felnőttek társadalma jórészt még a Gutenberg-galaxisban – azaz a könyvek, a papíralapú ismeretek világában – él, addig a ma gyermeke már az Internet Google-galaxisában tájékozódik. Ezért is fontos, hogy a felnőttek megfelelően használt internetes eszközöket is bevonjanak a nevelés-oktatás eszköztárába, tudván, hogy ezzel az emberi jogok kultúráját is közelebb vihetik a fiatalokhoz.
 
2006 óta folyamatosan növekszik az ombudsmanhoz benyújtott panaszok száma, és csaknem minden második a jogbiztonság valamilyen sérelméről számol be. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a panaszokra reagáló tevékenysége mellett úgynevezett proaktív, az ügyeknek elébe menő éves projekteket is kezdeményez. Ilyen volt például a hajléktalanok, az idősek, a fogyatékosok jogérvényesítése, a gyülekezés joga, a közlekedés vizsgálata, a válság hatása az állapolgárok pénzügyeire. A gyermeki jogok folyamatos elemzésének sorozatában az idei projekt a családban és a családpótló ellátásban nevelkedő fiatalok helyzetét vizsgálta.
 
 jogok országgyűlési biztosa megállapításain keresztül szerzik meg.