Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Összefogás a tartós hidegben
Bár Magyarországon idén több fűtött szállás, melegedő várja a hajléktalanokat, mint korábban, Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó mégis figyelmeztetett, most nem azt kell várni, hogy a fedél nélküliek jöjjenek be maguktól ezekbe. Nekünk kell megkeresni őket, és akár segélyhívón elérhető felelősökkel (alapítványok, rendőrség, közmunkások) a közelben lévő melegedőbe irányítani őket. A belügyminiszter a hét elején számos szervnek adott ki utasítást, amely segít megelőzni a rendkívüli időjárás miatt bekövetkezhető fagyhalált, így hajléktalanokét, elesettekét, a magukra hagyottan élőkét. A rendőrség, a katasztrófavédelem, az önkormányzatok és alapítványi segélyszervezetek, valamint a közfoglalkoztatottak meg is kezdték széleskörű intézkedéseiket. A civilek sem maradtak restek, égnek az adományvonalak, a lakosság naponta él a bejelentés lehetőségével, ha az utcán éjszakázó fedél nélkülit lát, és a facebook-on is villámgyorsan terjednek a hasznos információk. A nagyvárosokban nehezebb megszervezni az ellátást, mint a kistelepüléseken, de erre is van jó példa. Nézzük, milyen széleskörű hivatalos és civil összefogás indult el az országban a belügyminiszter felhívása óta.

Kecskemét megszervezte – 24 órás ellátás a rászorulók megsegítésére
A rendkívüli időjárási körülmények ártalmainak csökkentésére Kecskemét Megyei Jogú Város közös cselekvési tervet dolgozott ki. Ebben részt vesz az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezete, Intézményei, és Dél-alföldi Régiója, a Silenció Hitközösség, a Falugondnokok Duna – Tisza Közi Egyesülete, valamint a Kecskeméti Hunyadivárosért Egyesület. A cselekvési terv a hajléktalanok, a lakhatásra alkalmatlan épületekben, helyiségekben meghúzódó emberek, a magányos, idős, mozgásukban korlátozott külterületeken élők és a fűtetlen lakásokban élők megsegítésére irányul.

A hajléktalanokat segítő diszpécser szolgálat napi 24 órában fogadja a bejelentéseket, hívásokat. Koordinálja a kecskeméti, a megyei, de a régió ellátását is. Azonnali információt ad a kapacitásokról az utcai gondozószolgálatnak, és az együttműködő szervezeteknek, szükség esetén riasztja a Máltai Szeretetszolgálat krízisautóját.

A Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának autóiban forró teát, nagyobb kalóriatartalmú élelmet, meleg ruhaneműt, takarókat tartanak. A nappali melegedőkön szintén emelt szintű élelmezést biztosítanak. A hajléktalanok háziorvosi ellátása a Hoffmann János utca 11. szám alatt történik. 24 órás, tehát állandó szolgálat van a nappali melegedőkben, az utcai szolgálatoknál az éjjeli menedékhelyen, az átmeneti szálláson és a hajléktalan háziorvosi ellátásban egyaránt.

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága szociális gondozószolgálata fokozottan figyel a gondozottakra, szükség esetén a Jókai utcai épületében helyezi el a rászorulókat.

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete kibővített jelzőrendszerként működik, rendszeresen járja a külterületeket, folyamatos kapcsolatot tart a diszpécserszolgálattal.

Melegedők
Több, ideiglenesen megnyitott melegedő is várja a hajléktalanokat vidéken és a fővárosban. Megnyílt az éjjel-nappali melegedő, megkezdődött a melegétel-osztás például Csepelen, a Csepeli Védelmi Bizottság döntése alapján. Gulyásleves és forró tea várja azokat, akik meleg élelemhez szeretnének jutni a rendkívüli hideg időjárás alkalmával. Az Ady Endre utca – Védgát utca sarkán álló épületben (korábbi hajléktalan szálló) tisztálkodási lehetőség áll rendelkezésre, valamint melegedőként is funkcionál az épület, melyben az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai 0-24 óráig dolgoznak.

Az MSZP megnyitotta a Jókai utca 6. szám alatti székházát a hideg elől
menekülők számára és felszólította az összes többi pártot, hogy hasonlóan járjon el.

15 fő befogadására alkalmas épületet nyit meg a Magyar Református Szeretetszolgálat a fagyoskodó hajléktalanok számára. A XIV. kerületi ingatlanban péntek estétől hétfő reggelig húzhatják meg magukat az otthontalanok.

Nappali ellátásban 33 melegedő helyszínen 5200 személy részesülhet egyszerre a fővárosban, éjjeli menedékhelyen több, mint 2400 férőhely áll rendelkezésre, átmeneti szálláson 5500 ember számára van hely, de további alkalmi melegedők megnyitása várható. A főpolgármester az ilyenkor szokásos gyakorlatot sajnos továbbra sem hajlandó alkalmazni, vagyis nem nyitja meg a metrót a hajléktalanok számára.

Budapesten és Debrecenben ételosztással, forró teával, C vitaminnal és édességgel járják a várost a Magyar Református Szeretetszolgált munkatársai és önkéntesei. A hajléktalanok mellett várnak minden rászorulót, akinek segítséget jelent egy forró ital és élelmiszer. Szerdától vasárnapig tart a „Majd ha fagy” teajárat, de ha az időjárás szükségessé teszi, a szervezet folytatja a hajléktalanok ellátását.

Országszerte sok család jelentkezett a segélyszervezetnél, hogy a mindennapi betevő beszerzése után, nem jut pénz a tüzelőre a családi költségvetésből. A többgyermekes családoknak és az egyedül élő nyugdíjasoknak is nehézséget okoz eldönteni, hogy ennivaló vagy meleg legyen otthon. Ezért a szervezet tűzifával is segíti a fagyoskodókat. A Magyar Református Szeretetszolgálatot lehet támogatni önkéntes munkával vagy pénzadománnyal a www.jobbadni.hu oldalon keresztül.

Mit tehet a közember?
A belügyminisztérium felhívása nyomán a Menhely Alapítvány is arra kér mindenkit, hogy a következő fagyos napokban különösen figyeljünk egymásra, és a közterületeken meghúzódó fedél nélküli emberekre. A nap 24 órájában hívható a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat. Ha felszerelés, meleg ruha nélküli, segítséget kérő emberrel találkozunk a közterületeken, haladéktalanul hívjuk a Diszpécser Szolgálatot a +36 1 338 41 86-os telefonszámon! A Szolgálat gondoskodik arról, hogy a krízishelyzetben levőkhöz a leghamarabb eljussanak az utcai szociális munkások. Ha eszméletlen, végtag-törött, fejsérült vagy zavart embert látunk, kérik, értesítsük a mentőszolgálatot.

A Magyar Vöröskereszt élelmezési és étkeztetési programjait támogathatják a 1359-es vonalon adományozók. A szám ma 00:00 órától minden hálózatból elérhető. A vonal végén ismert emberek „fogadják” az adományt jelentő hívásokat.

Hasznosak–e az intézkedések?
Úgy tűnik igen, mivel a katasztrófavédelem koordinálásával a rendőrség munkatársai, szociális munkások és egészségügy dolgozók máris több ember életét mentették meg. Csak néhány példa.

Csütörtökön Pécsett a hajléktalanok fokozott ellenőrzése során négy személy kihűlésének elkerülése érdekében alkalmaztak biztonsági intézkedést. A rendőrök krízisautót kértek a helyszínre és a személyeket a Támasz Alapítvány munkatársaihoz szállították. A Támasz Alapítvány segítségével ők is fedél alatt töltötték az éjszakát. Dunaújvárosban járőrözés alkalmával és bejelentés alapján is találtak idősebb hajléktalanokat, akik az utcán akarták tölteni az éjszakát, őket hajléktalan szállóra szállították a hideg elől.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság közterületi szolgálatot ellátó állományának a rendkívüli hideg időjárás miatt kiemelt feladata, hogy felkutassák, és ellátásukról gondoskodjanak azoknak a személyeknek, akik kritikus helyzetben vannak fűtetlen otthonukban esetleg fedél nélkül a közterületen.

A Nyírbátori Rendőrkapitányság Máriapócsi Rendőrőrsének munkatársai is folyamatosan látogatják a tudomásuk szerint egyedül élő főként idős, segítségre szoruló személyeket. Február 2-án tettek látogatást egy 65 éves férfinél, akit aggasztó körülmények között találtak fűtetlen ófehértói otthonában. A házban 0 celsius fok alatt volt a hőmérséklet és fűtési lehetőség nem volt. Az egészségileg egyébként is legyengült férfi élete is veszélybe kerülhetett volna ha nem kap időben segítséget. A rendőrök biztonsági intézkedés keretében, hogy a kihűlést megelőzzék, a helyi polgármesteri hivatallal együttműködve az ófehértói öregek otthonába szállították az idős embert.

Rendőrök, tanyagondnokok és polgárőrök járják a csongrádi tanyavilágot, ahol 1700 tanya van. Azt ellenőrzik, hogy van-e mindenhol elegendő tüzelő illetve olyan, aki segítségre szorul. Két magányosan élő idős embert szállítottak be a tanyagondnokok és a rendőrök a csongrádi Szociális Ellátások Intézményébe, ahol átvészelhetik a dermesztően hideg időjárást. Az idősek klubjában szállást és étkezést is biztosítanak nekik. Az érintettek önként vállalták a beköltözést, mivel saját otthonukban nem biztosítható ellátásuk. Az így üresen maradt tanyákat a rendőrök fokozottan ellenőrzik a következő napokban.

***

Az ország régiói szerint felelős diszpécser szolgálatok elérhetőségei:
Intézmény Ellátási terület /megye Telefonszám
Közép-Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat - Fejér,Komárom-Esztergom, 34/511-028
Utcai Szociális Segítők Egyesülete Veszprém megye
Tatabánya
Nyugat-Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat - Győr-Moson-Sopron, Vas, 92/323-000
Zalaegerszeg Zala megye
Dél-Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat - Baranya, Somogy, Tolna megye 72/233-169
Támasz Alapítvány
Pécs

Észak-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, 42/504-618
Periféria Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Nyíregyháza
Dél-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat - Bács-Kiskun, Csongrád, 76/485-582
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Békés megye
Kecskemét

Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolg. - Budapest, Pest megye 1/338-4186
Menhely Alapítvány (Pest, Pest-megye)
Magyar Máltai Szeretetszolgálat (Buda)
Budapest

forrás: OrientPress Hírügynökség