Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

- Magyarország felnőtt lakosságának mintegy 40 százaléka végez alkalomszerűen önkéntes munkát, de viszonylag kevesen vannak azok, akik hosszú távú elkötelezettséget éreznek - mondta el a STOPnak F. Tóth András, az Önkéntes Központ Közalapítvány ügyvezetője. A szervezet a hazai önkéntesség fejlesztésére vállalkozik immár 10 éve, s tapasztalatuk szerint évről évre javul az önkéntességre való hajlandóság és egyre többen értékelik pozitívumként.

A nagyobb publicitást kapó ügyek sokkal több embert vonzanak, de összességében elmondható, hogy szociális, egészségügyi, környezetvédelmi, oktatási és egyházi tevékenységekben is jellemző az önkéntes munka, vagyis egyre színesebb a paletta.

Tevékenységi terület tehát lenne, de a magyarországi fogadó szervezetek kevésbé nyitottak még az önkéntes programokra, mint a nyugat-európaiak - vélte F. Tóth András. - A tavaszi árvizek idején voltak olyan megyék, ahol szívesen fogadták az önkénteseket, még autóbuszt is küldtek értük, máshol pedig csak annyit közölt a katasztrófavédelem, hogy csak púp lenne a hátukra a sok önként segíteni szándékozó ember. Mint mondta, vannak már olyan intézmények, amelyek felismerték az önkéntes munka hasznosságát, és jól működő programokkal várják az érdeklődőket, de alapvetően eléggé nehézkes még mindig egyáltalán meggyőzni arról egy intézményt, hogy fogadja el az önkéntesek segítségét. - Úgy gondolom, ha egy intézménynek egy jól működő önkéntes programja van, az egy jó minőségbiztosítási mutató, minőségi védjegy - tette hozzá az ügyvezető.

Önkéntes munkát nem csak itthon, hanem külföldön is lehet vállalni, ennek azonban már komolyabb feltételei vannak. Fiatalok és idősebbek számára is nagyon sok lehetőség van elsősorban fejlődő országokban önkéntes munkát végezni, más kérdés persze, hogy nem mindenki alkalmas rá.

A Planéta Információs Központ egyik tanácsadója, Veress Szilvia szerint sokan nem gondolják végig, mire vállalkoznak. - Az önkéntes munka elsősorban annak való, aki tisztában van vele, hogy az önkéntes nem kizárólag ad, hanem nyer is a tevékenységével. Az önkéntesség nem önfeláldozás, hanem segítségnyújtás, tapasztalatszerzés, önismereti tréning, és tanulás. Miért van szükség felkészítésre? A fejlődő világ sajátos és sokszínű kultúrával, sajátos mentalitással, és egészen speciális problémákkal rendelkezik. Az önkéntesnek felelőssége van önmagával szemben, és azon emberekkel szemben is, akik felé segítő kezét nyújtja. A programoknak vannak nehézségei, melyekkel, ha nincs tisztában az önkéntes, valószínűleg csalódottan feladja - taglalta a Veress Szilvia.

- Aki megállja a helyét, az érdeklődő, nyitott személyiség. Fontos a kreativitás, váratlan helyzetekben is feltalálja magát. Szeret új embereket megismerni. Átérzi embertársai problémáit, de jól tűri a pszichés terhelést. Rugalmas, vállalkozó szellemű, de körültekintő, racionális. Bátran használja az adott idegen nyelvet, akkor is, ha nyelvtudása erősen fejlesztésre szorul, fejlődni ugyanis csak így lehet. Aki elmenekül, az zárkózott személyiség, nem szereti a meglepetéseket, tart az új dolgoktól. Váratlan helyzetekben leblokkol és idegenkedik az új emberektől, de a kulturális különbségeket is nehezen viseli. A pszichés terhelést rosszul tűri, hajlamos negatív oldalról szemlélni a történéseket. Más nemzetiségű emberekkel nehezen teremt kapcsolatot - "fél" idegen nyelven beszélni, így garantált az elszigetelődés - jellemezte az önkéntes munkára vállalkozókat a tanácsadó.

A magyar területekhez hasonlóan külföldön is a gyermekek oktatása, iskolai előkészítő, szakképzés, felnőttképzés, az egészségügy, ezen belül az általános higiénés felvilágosítás, fertőző betegségek megelőzése, AIDS prevenció, árvaházakban, gyermekvárosokban történő szociális munka, mezőgazdasági tanácsadás, környezetvédelmi projektekben való részvételre van lehetőség.
Egy külföldi utazás önmagában is elég költséges, ha pedig több hónapról van szó, mélyebben kell a zsebbe nyúlni. Vannak önköltséges projektek, mint például az orvosi missziók, ahol az önkéntes maga finanszírozza az összes költséget (utazás, szállás, ellátás). Ezek körülbelül 4 hét időtartamúak, itt mintegy 600 ezer forint költségre kell számítani

A nem önköltséges programok esetében a költségek ledolgozhatók, a néhány hetes programoknál a célterületre történő kiutazást az önkéntes finanszírozza, majd napi 6 óra munkáért cserébe biztosítják a szállást, az ellátást, a programhoz kapcsolódó utazást. Itt a repülőjegy és a vízum költségére kell számítani. Vannak olyan programok is, ahol az önkéntes egyszeri beiratkozási díjat fizet (ez 140 ezer - 350 ezer forint), illetve az európai felkészítés helyszínére történő utazást finanszírozza (ez további kb. 30 - 40 ezer forint), majd a program többi költségét ledolgozhatja. Ezek a projektek 18 - 24 - 30 hónap időtartamúak lehetnek.

forrás: stop.hu