Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Idén már célba érhet az egy százalék

2014. május 13.

Idén már a köztartozást felhalmozó civil szervezetek is hozzájuthatnak a nekik szánt egy százalékokhoz: az adóhivatal a summából levonja a közadósságot, s a fennmaradó összeget utalja át. Az elmúlt esztendőben hozzávetőleg kétmillióan tettek felajánlásokat a civil szféra szereplőinek.

Idén is szabadon határozhatnak az adófizetők arról, hogy felajánlják-e személyi jövedelemadójuk egy-egy százalékát. – A polgárok összességében tízmilliárdok sorsáról dönthetnek – mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferense. Aszalós Andrea példaként a tavalyi esztendőt említette meg, akkor összesen 25 milliárd forint sorsáról rendelkezhettek volna az érintettek. A lehetőséggel persze sokan nem éltek, mások pedig csak adójuk egyik százalékát indították útnak. Az elmúlt évben így összesen 14 milliárd forint átirányításáról határoztak a polgárok, az összegeket az államkasszától az egyházi vagy a civil szervezeteknek, esetleg a Nemzeti tehetség programnak szánták. Nagyjából egymilliárd forint azonban tavaly nem érhetett célba, a felajánlás ugyanis bizonyos okok miatt érvénytelennek számított – tudta meg a lap sajtóreferenstől.

Leggyakrabban az fordult elő, hogy a felajánló magánszemély nem fizette be időben adóját, esetleg késve, a határidő után küldte el nyilatkozatát a hivatalnak. Máskor az okozott gondot, hogy az adófizető rosszul tüntette fel a szervezet adószámát, technikai számát, vagy nem írta alá az iratot. A hibák miatt megközelítőleg háromszázezer tétel nem juthatott el a címzetthez. Tavaly még nem juthatott hozzá a neki szánt pénzhez az a szervezet sem, amelyik köztartozást halmozott fel. Az idén a szabályok némileg megváltoztak, ezentúl ugyanis a hivatal beszámítja majd a közadósságba az egy százalékokból származó összeget, és a tartozás kiegyenlítése után megmaradó pénzt utalja át a társadalmi, kulturális vagy más szerveződésnek.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

forrás: mno.hu


Címkék
esemény, NAV, adózás, adományozás, 1%