Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Idén is szabadon határozhatnak az adófizetők arról, hogy felajánlják-e személyi jövedelemadójuk egy-egy százalékát. – A polgárok összességében tízmilliárdok sorsáról dönthetnek – mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferense. Aszalós Andrea példaként a tavalyi esztendőt említette meg, akkor összesen 25 milliárd forint sorsáról rendelkezhettek volna az érintettek. A lehetőséggel persze sokan nem éltek, mások pedig csak adójuk egyik százalékát indították útnak. Az elmúlt évben így összesen 14 milliárd forint átirányításáról határoztak a polgárok, az összegeket az államkasszától az egyházi vagy a civil szervezeteknek, esetleg a Nemzeti tehetség programnak szánták. Nagyjából egymilliárd forint azonban tavaly nem érhetett célba, a felajánlás ugyanis bizonyos okok miatt érvénytelennek számított – tudta meg a lap sajtóreferenstől.

Leggyakrabban az fordult elő, hogy a felajánló magánszemély nem fizette be időben adóját, esetleg késve, a határidő után küldte el nyilatkozatát a hivatalnak. Máskor az okozott gondot, hogy az adófizető rosszul tüntette fel a szervezet adószámát, technikai számát, vagy nem írta alá az iratot. A hibák miatt megközelítőleg háromszázezer tétel nem juthatott el a címzetthez. Tavaly még nem juthatott hozzá a neki szánt pénzhez az a szervezet sem, amelyik köztartozást halmozott fel. Az idén a szabályok némileg megváltoztak, ezentúl ugyanis a hivatal beszámítja majd a közadósságba az egy százalékokból származó összeget, és a tartozás kiegyenlítése után megmaradó pénzt utalja át a társadalmi, kulturális vagy más szerveződésnek.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

forrás: mno.hu