Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

"Kaptam ma egy tértivevényes levelet az APEH-től, hogy érvénytelen az 1%-os felajánlásom, mert nem fizettem be az adómat. Na ez nem igaz. A határozatot 5000 Ft-ért fellebbezhetem meg. Ilyenkor mit kell tenni?" - kérdezi Medeaeva mikroblogger. Az utóbbi időben egyre több ilyen és ehhez hasonló olvasói megkeresés jött az Indexhez is, amiben jelezték, hogy a NAV sok felajánlást nem továbbít a civil szervezetekhez.

Több ok is lehet, amiért a felajánlások nem jutnak el a célba, mondja Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője. Van, amikor az adójukat felajánlók hibáznak, de a civil szervezetek oldalán is lehetnek hibák. Az egyszázalékos törvény, ami azt szabályozza, hogy az adónk egy százalékát a költségvetés helyett civil szervezeteknek adhatjuk, szigorúan szabályozza ezt a területet.

Késni nem szabad

A legfontosabb szabály, hogy időben kell beadni a bevallást. A személyi jövedelemadó bevallásának leadási határideje május huszadika. Ha valaki akár egy napot is késik, akkor az ő egyszázalékos nyilatkozata érvénytelen lesz, ráadásul itt nincs is lehetőség az igazolási kérelem benyújtására és a későbbi elbírálásra. A határidő betartása mellett azt is megnézik, hogy megfizette-e az adót a felajánló. Tehát nem elég, ha mi minden szabályt betartunk, munkahelyi hibák miatt is előfordulhat, hogy végül a költségvetésben köt ki a felajánlás.

Volt azonban, aki azzal keresett meg minket, hogy a NAV csupán a civil szervezetnek felajánlott egy százalékát dobta vissza adótartozásra hivatkozva, az egyháznak felajánlott egy százaléka viszont megérkezett. Ráadásul többen is panaszkodtak, hogy hiába kaptak levelet az adótartozásukról, biztosan nem tartoztak semmivel. Ráadásul ahhoz, hogy a NAV döntése ellen fellebbezzenek, ötezer forintot kell kifizetniük, ami az amúgy ingyenes felajánlást már idő- és pénzigényessé teszi.

Nem először vannak problémák

Móra Verától, az Ökotárs Alapítvány igazgatójától (ez a civil szervezetek ernyőszervezete) megtudtuk, hogy tavaly sem volt minden rendben az egyszázalékos felajánlásokkal. Sokszor nem is a küldők, hanem a kedvezményezett szervezetek hibáznak.

Szerinte nagyon kell ügyelni arra, hogy a nyár eleji, őszi időszakban semmilyen adótartozása vagy köztartozása ne legyen a civil szervezeteknek, különben nem kaphatják meg a felajánlásokat. Azt mondja, nem újdonság, hogy ezt ellenőrzik, a változás csak annyi, hogy idén talán szigorúbbak az ellenőrzések, ráadásul az a nyári, őszeleji időszak is hosszabb, amíg köztartozás-mentesnek kell lenniük a szervezeteknek.

A szervezeteknek a köztartozások elkerülése mellett el kell azzal is számolniuk, hogy mire költötték a felajánlásokat. Méltányolható esetben ugyan kérhetik, hogy a NAV tekintsen el a köztartozástól, de ezt az adóhatóság csak akkor teszi meg, ha lehetetlenné válna az alapítvány céljának elérése azzal, hogy nem kapják meg az egy százalékos felajánlást.

A legtöbben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnek járó pénzzel kapcsolatban keresték meg az Indexet. Dénes Balázs, a TASZ elnöke elmondta, hogy náluk tavaly is komoly probléma volt, hogy rengeteg felajánlás nem jutott el hozzájuk, de idén is többen szóltak, hogy ők is kaptak levelet a NAV-tól. Dénes szerint főként a nagyobb összegű felajánlások akadnak el, ami az összes pénz nagyjából tíz százaléka.

Sokszor a civil szervezet a ludas

Tavaly 58 200 esetben lett érvénytelen a felajánlás azért, mert a civil szervezet az adót nem fizette meg. Ez az összes érvénytelen felajánlás 66 százaléka. 173 ezer olyan nyilatkozat volt, ami a magánszemély hibája miatt volt érvénytelen, ezzel 880 millió civileknek szánt forint veszett el.

A második leggyakoribb ok a késés volt: tavaly 17 ezren csúsztak el a nyilatkozatuk beadásával. A törvény szerint egy civil szervezetnek és egy egyháznak lehet felajánlani egy-egy százalékot, de tavaly ötezren voltak olyan is, akik két egyháznak, vagy két civil szervezetnek akarták felajánlani. A civil szervezetek hibájából tavaly 101 ezer nyilatkozat lett érvénytelen, ezzel 509 millió forintot veszítettek.

Az 1%-ot gyűjtő civil szervezetek rangsora 2012-ben

Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány, 332 945 072 Ft
Gyermekrák Alapítvány, 200 560 985 Ft
Gyermekmentő Támogató Alapítvány, 108 385 425 Ft
Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, 105 477 743 Ft
Rex Kutyaotthon Alapítvány, 88 050 776 Ft

2011-ben összesen 3,4 millió olyan adóbevallás érkezett a NAV-hoz, amiben volt felajánlás is. Ebből kétmillió nyilatkozó csak valamilyen civil szervezetet jelölt meg, 1,4 millióan pedig valamelyik egyháznak is utaltak. Az adózók összesen 16 milliárd forintot ajánlottak fel.

Politikai indítékok

Olyan összeesküvés-elméletek is terjednek azonban az eltűnt felajánlásokról, hogy a NAV szándékosan próbál ellehetetleníteni bizonyos civil szervezeteket, azonban ezekre nem találtunk bizonyítékot. A NAV szerint nem készült olyan lista, ami az adott szervezetek elbukott támogatásait tartalmazná, így nem tudtuk meg, melyek azok a szervezetek, amik a legtöbb felajánlást bukták.

Hallottunk olyan elméletet is, ami szerint az adóhatóság a nagyobb összegű felajánlásokat tartaná érvénytelennek, amik így visszakerülnének az államkasszába. Ezt szintén nem lehet igazolni, hiszen az adótitok miatt nem tudták megmondani, mekkorák voltak egyenként az elbukott felajánlások.

Neve elhalgatását kérő adószakértő forrásunk szerint azonban, ha a NAV valóban szeretne ellehetetleníteni bizonyos civil szervezeteket, biztosan nem az adótartozással tenné ezt. A NAV rendszere ugyanis nagyon összetett és sokkal egyszerűbben tudna hatást gyakorolni a szervezetekre, ha azok éves beszámolóiba kötne bele, amiben közölniük kell, hogy mire költötték el a megszerzett pénzeket.

Ha ön is találkozott hasonló esettel, írja meg nekünk az ugyelet@mail.index.hu-ra!

forrás: index.hu