Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A „túlsegélyezés” elkerülése miatt, illetve azért, hogy az adományok „ne a piacon kössenek ki”, már csak havonta osztunk élelmiszert – tájékoztatta lapunkat a Katolikus Karitász devecseri irodájának vezetője. Vadász Bálint hozzátette, elsősorban az igényfelméréssel foglalkoznak, hogy a hamarosan elkészülő új otthonok felszerelésében tudjanak segíteni. „Mi az ingóságok pótlásában vállaltuk a közreműködést” – mondta Vadász. Rögtön a vörösiszap-katasztrófa utáni napon, október 5-én kezdték a munkát, és várhatóan idén május 31-ig maradnak a térségben.

A segélyszervezet tételes elszámolással rendelkezik az adományokról. 2010. december 31-ig 334 család kapott 16,5 tonna élelmiszersegélyt a Karitásztól. Ugyanennyi család között 985 olyan csomagot osztottak ki, amelyek tisztító-, vegy- és mosószert tartalmaztak. Használt ruhákat is átvehettek a károsultak, ilyen holmikkal 117 családot támogattak. Mindezek mellett – az igényeknek megfelelően – 267 törülközőt, ágyneműt, pokrócot, kabátot tartalmazó csomagot osztottak ki. Kepli Lajos, a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke arról beszélt, hogy az ajkai erőmű széntüzelésű szürkesalakjából épített devecseri vörösiszap-tározók fokozottan rákkeltőek, Ajkán kimutathatóan magasabb a rákos megbetegedések száma az országos átlagnál.


Kacsoh Dániel

 

forrás: MHO