Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Útjára indították az európai uniós intézmények illetékesei az Önkéntesség Európai Éve - 2011 programot Brüsszelben. 
 
2010. december 2. csütörtök 16:04 - HírExtra 
 
Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős tagja, Jean-Marc Delizée, Belgium szociális ügyekért felelős államtitkára és Marian Harkin európai parlamenti képviselő együtt mutatták be az év szlogenjét: Legyen önkéntes! Tegyen a változásért. "Valamennyiünkben ott rejlik a képesség arra, hogy mozgósítsa energiáit, és segítséget nyújtson a rászorulóknak. Az önkéntesség erősíti európai alapértékeinket: a szolidaritást és a társadalmi kohéziót" - hangoztatta Reding.

Az év programjai januártól júniusig magyar EU-elnökség alatt zajlanak majd. Első fontos eseményeként január 8-án Budapesten Az önkéntesség elismerése címmel tartanak konferenciát. Az eseménysorozat hivatalos honlapja: http://www.europa.eu/volunteering. Az Európai Bizottság közleménye emlékeztetett arra, hogy csaknem százmillió európai szenteli idejét és szaktudását a rászorulóknak ebben a szellemben, ekképpen is viszonozva a közösségétől kapott támogatást.

Egy májusban készített uniós közvélemény-kutatás (Eurobarométer) szerint 10-ből 3 európai saját bevallása szerint aktívan vállal önkéntes munkát. "Az önkéntességnek számos különféle értelmezése és hagyománya létezik, az összes ilyen tevékenységet összefűzi azonban egy közös szál: ha az emberek valamilyen cél érdekében összefognak, hogy egymást segítsék és támogatást nyújtsanak a rászorulóknak, az a társadalom egészének és az egyes önkénteseknek éppúgy hasznára válik. Az önkéntes tevékenység révén új ismeretekre tehetünk szert, tökéletesíthetjük szaktudásunkat és kiszélesíthetjük társadalmi hálózatainkat, aminek köszönhetően gyakran új és jobb álláslehetőséghez juthatunk. Az önkéntesség emellett hozzájárulhat személyes és szociális fejlődésünkhöz is" - áll a közleményben.

Az Önkéntesség Európai Éve - 2011 program négy fő célkitűzést határozott meg: az Európai Unión belüli önkéntes tevékenység előtt álló akadályok csökkentését, az önkéntes szervezetek megerősítését és az önkéntesség minőségének javítását, az önkéntes tevékenységek jutalmazását és elismerését, valamint az önkéntesség értékével és fontosságával kapcsolatos tudatosság növelését.

E célok elérése érdekében az unióban ösztönözni fogják a már bevált módszerek cseréjét az egyes tagállamok hatóságai és önkéntes szervezetei között. Különös figyelmet fordítanak ennek keretében az önkéntesek képzésére, az akkreditációra és a minőségbiztosításra. Az Európai Bizottság ösztönözni fogja a határokon átnyúló cserék, valamint az önkéntes szervezetek és vállalatok közötti hálózatépítési kezdeményezéseket. 
 
Forrás: MTI