Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

"Olyan mértékű források érkeztek idén az egyesületekhez, amelyekről korábban álmodni sem mertünk" - jelentette ki az egykori olimpiai bajnok öttusázó. Felidézte hogy míg a TAO-támogatás 2011-es bevezetése előtt, évi közel másfél milliárd forintnyi támogatást könyvelhettek el a klubok, idén már több mint 24 milliárdot. Hozzátette: az ilyen léptékű növekedéséhez a 2013-ban bevezetett kiemelt sportágfejlesztési, valamint kiemelt edzői program is hozzájárult.

Fábián László azért is tartotta mindezt lényegesnek, mert szavai szerint a magyar sport legfontosabb "bástyái" az egyesületek. Az igazgató megígérte, hogy forrásokban 2015-ben sem lesz hiány, konkrét összeget azonban még nem tudott mondani, mivel a jövő évi költségvetést még nem véglegesítette a kormány.

"Bízunk benne, hogy a támogatás mértéke jövőre sem csökken, és ha ez teljesül, akkor a következő lépés az lesz, hogy a sportági szövetségek jó szakmai programokat állítsanak össze" - mondta. Megjegyezte, hogy a források emelkedésének már megvannak az első jelei, hiszen nemcsak az egyesületek, hanem az azokban sportoló utánpótláskorú és felnőtt versenyzők száma is emelkedett az elmúlt években. A sportigazgató szerint ezek alapozhatják meg a magyar sport 2020-as és 2024-es jó olimpiai szereplését.

Fábián László beszámolt a 2002-ben indult állami utánpótlás-nevelő Héraklész Programról, amelynek versenyzői tavaly 410, idén 356 1-8. helyezést értek el Európa- és világbajnokságokon. Leszögezte, hogy nincs valódi visszalépés tavalyhoz képest, csupán arról van szó, hogy 2014-ben kevesebb világversenyt rendeztek, mint a megelőző évben. A sportágak közül a legnagyobb fejlődés utánpótlás szinten kajak-kenuban és úszásban tapasztalható, a legeredményesebb egyesületek pedig a 14-18 éveseknél a KSI, a Bp. Honvéd és az UTE, míg a 19-23 éveseknél a Bp. Honvéd, a KSI és a Vasas.

A konferencia felszólalói közül Pavlik Gábor, a férfi vízilabda-válogatott mellett évtizedekig dolgozó sportorvos úgy fogalmazott, hogy az utánpótlás-nevelésnek nem jó gyereksportolót, hanem eredményes felnőttet kell produkálnia, s ezzel a gondolattal egyetértett Zwickl Dániel, korábbi ötszörös serdülő Európa-bajnok, későbbi olimpikon asztaliteniszező is.

forrás: inforadio.hu