Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az önkéntesek munkáját Kósa Lajos debreceni polgármester is méltatta.

Az újjászervezett hivatásos katasztrófavédelem mintegy hétszáz önkéntese tette le esküjét szombaton Hajdú-Bihar megye több településén. Esküt tett a Hortobágy mentőcsoport 53 tagja, valamint a katasztrófavédelem 350 önkéntese, illetve kötelezettje, Berettyóújfaluban, Hajdúnánáson és Püspökladányban pedig száz-száz önkéntes tette ugyanezt. Hajdú-Biharban is felállunk a gátra – jellemezte a helyi önkéntes polgári védelmi alakulat megalakulását Rácz Róbert kormánymegbízott a debreceni rendezvényen.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint a katasztrófavédelmi szervezet újjászervezésével operatívabbá vált az irányítási struktúra. „Ha baj van, van technika, rend és hadra fogható ember” – hangsúlyozta a politikus. Az eskütételen jelen volt Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is, és köszönetet mondott mindazoknak, akik tényleges önkéntesként vesznek részt a katasztrófavédelmi törvényben előírt polgári védelmi kötelezettség teljesítésében. Kósa elmondta: örömmel támogatták, hogy a tűzoltóság irányítása kerüljön el az önkormányzatoktól, és egyetértettek azzal, hogy csökkenjen a polgármesterek egyszemélyes vezető szerepe, ugyanis „a polgármesterek nem tudnak tüzet oltani”.

Az új törvény szerint ha baj van, azonnal lehet mozgósítani az embereket, míg korábban tíz százalékuk törvényesen tudott kibújni a mozgósítás alól – jegyezte meg Kósa Lajos, hozzátéve, hogy a politika azonban nem vonulhat ki teljesen erről a területről. Szerinte meg kell találni az egyensúlyt az ésszerű megelőzés, védelem és a hatósági szabályozás között. Példaként említette, hogy miközben javult a társasházak tűzbiztonsága, 15 százalékkal növekedtek az építési költségek.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az eskütétel kapcsán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: országosan már 12 önkéntes mentőszervezet alakult meg, amelyekben speciális képzettségű – búvár, alpinista, barlangi és hegyi mentő – önkéntesek látnak el védelmi feladatokat veszélyhelyzet idején. „Szakértelem és irányíthatóság a legfontosabb jellemzői ezeknek a mentőalakulatoknak, amelyek a nemzeti minősítést megszerezve az ország egész területén bevethetők” – hangsúlyozta Bakondi. Hozzátette, hogy országosan a köteles és önkéntes polgári védelmi szervezetbe beosztottak létszáma több mint százezer fő.

MH-összeállítás

forrás: magyarhirlap.hu