Ezt a cikket több mint 1 éve publikáltuk, ezért az itt megjelenő információk mára pontatlanok, elavultak lehetnek. A felmerülő hibákért, tévedésekért, elavult információkért nem vállalunk felelősséget.

Készenlétisek jelentek meg az Ökotársnál

2014. szeptember 08.

Nagyjából egy tucat készenlétis rendőr jelent meg ma reggel az Ökotárs budapesti irodájában. Az alapítvány könyvelőjét is rendőrök látogatták meg a főváros egy más pontján. Eddig az Ökotárs elleni két feljelentésről tudunk, de egyelőre kérdéses, melyikhez fűződik a mostani.

Csak az ott dolgozók mehetnek be az Ökotárs belvárosi irodájába, a bejáratnál is rendőrök posztolnak és állítják meg az érkezőket – írta az Index. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendőrei előzetes bejelentés nélkül érkeztek. A lap úgy tudja, a főváros egy másik pontján az Ökotárs könyvelőjét is rendőrök keresték fel. A helyi lakosok elmondásuk szerint megrémültek a rendőrök érkezésétől, olyannak tűnt számukra, mintha egy nagyobb akcióra érkeznének. Helyszínen tartózkodó munkatársunk megerősítette, hogy az Ökotárs bejáratánál rendőrök ellenőrzik az érkezőket.

A 444 úgy tudja, a rendőrök megtiltották az Ökotárs munkatársainak, hogy az intézkedés alatt használják a telefonjukat.

Korábban megírtuk: úgy tudjuk, sikkasztás miatt egy V. kerületi fideszes képviselő, Tényi István jelentette fel az Ökotárs alapítványt. Beadványához személyes okok vezethettek. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt el is rendelte a nyomozást – írtuk korábban. Egyelőre nem tudni, miért szálltak ki a készenlétisek.

Feljelentette már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is az Ökotársat:a gyanú szerint az alapítvány jogosulatlanul adott kölcsönt civil szervezeteknek. Az Ökotárs úgy látja, nem vétett hibát.

Helyszíni tudósítónk szerint a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnál (Demnet) is rendőrök jelentek meg: ott tartózkodása során épp civil ruhások váltottak készenlétiseket a bejáratnál.

Az Ökotárs ügyében megkeresésünkre alábbi választ kaptuk az ORFK Kommunikációs Szolgálatától: „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntett, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozóhatóság az eljárás keretében házkutatást hajt végre. Egyéb részletet a rendőrség - a nyomozás érdekére tekintettel - nem kíván közölni.”

Reggel érkeztek az Ökotárshoz és az alapítvány könyvelőjéhez a rendőrök, azóta a DemNethez is kimentek - mondta az Ökotárs munkatársa, Foltányi Zsuzsanna. „Meglepő módon nem is a norvég pénzek, hanem a kölcsönzési ügyletek után érdeklődnek.” Az alapítvány munkatársai nem használhatják a telefonjukat, bent van viszont az ügyvédjük, aki „egészen kulturáltnak tartja, ami az irodában zajlik” - mondta el helyszínen tartózkodó munkatársunknak Foltányi.

Ebben az ügyben a Kehi tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A gyanú szerint az Ökotárs éveken keresztül jogosulatlanul adott kölcsön civil szervezeteknek. Az Ökotárs szerint viszont nem hibáztak, a pénzt saját alaptőkéjéből adta az alapítvány, visszatérítendő támogatásként. A nyerteseknek uniós pályázatok utófinanszírozására kellett a pénz.

Azt viszont nem tudni, hogy a DemNet-nél miért vannak rendőrök - mondta Foltányi Zsuzsanna.

A Norvég Civil Alap kezelésében ők is benne vannak, viszont ha valóban a jogosulatlan kölcsön miatt szállt ki a rendőrség, nem tudni, ez a szervezet hogyan került képbe. A Demnet is ad átmeneti támogatást különböző szervezeteknek pályázat útján. Több nyertest felhívtunk, mindannyian azt mondták, ezt a pénzt nem kellett visszafizetniük.

Rendőrök kettő óra után hagyták el először a helyszínt, és elvittek egy mappát, egy fémkoffert és egy hátizsákot helyszíni tudósítónk szerint. Ugyanakkor maradtak még ott hatóságiak.

 

forrás: vs.hu


Címkék
kormányzati szervek, civil jogszabályok, alapítványok hírei, jogvédelem