Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Csak az ott dolgozók mehetnek be az Ökotárs belvárosi irodájába, a bejáratnál is rendőrök posztolnak és állítják meg az érkezőket – írta az Index. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendőrei előzetes bejelentés nélkül érkeztek. A lap úgy tudja, a főváros egy másik pontján az Ökotárs könyvelőjét is rendőrök keresték fel. A helyi lakosok elmondásuk szerint megrémültek a rendőrök érkezésétől, olyannak tűnt számukra, mintha egy nagyobb akcióra érkeznének. Helyszínen tartózkodó munkatársunk megerősítette, hogy az Ökotárs bejáratánál rendőrök ellenőrzik az érkezőket.

A 444 úgy tudja, a rendőrök megtiltották az Ökotárs munkatársainak, hogy az intézkedés alatt használják a telefonjukat.

Korábban megírtuk: úgy tudjuk, sikkasztás miatt egy V. kerületi fideszes képviselő, Tényi István jelentette fel az Ökotárs alapítványt. Beadványához személyes okok vezethettek. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt el is rendelte a nyomozást – írtuk korábban. Egyelőre nem tudni, miért szálltak ki a készenlétisek.

Feljelentette már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is az Ökotársat:a gyanú szerint az alapítvány jogosulatlanul adott kölcsönt civil szervezeteknek. Az Ökotárs úgy látja, nem vétett hibát.

Helyszíni tudósítónk szerint a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnál (Demnet) is rendőrök jelentek meg: ott tartózkodása során épp civil ruhások váltottak készenlétiseket a bejáratnál.

Az Ökotárs ügyében megkeresésünkre alábbi választ kaptuk az ORFK Kommunikációs Szolgálatától: „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntett, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozóhatóság az eljárás keretében házkutatást hajt végre. Egyéb részletet a rendőrség - a nyomozás érdekére tekintettel - nem kíván közölni.”

Reggel érkeztek az Ökotárshoz és az alapítvány könyvelőjéhez a rendőrök, azóta a DemNethez is kimentek - mondta az Ökotárs munkatársa, Foltányi Zsuzsanna. „Meglepő módon nem is a norvég pénzek, hanem a kölcsönzési ügyletek után érdeklődnek.” Az alapítvány munkatársai nem használhatják a telefonjukat, bent van viszont az ügyvédjük, aki „egészen kulturáltnak tartja, ami az irodában zajlik” - mondta el helyszínen tartózkodó munkatársunknak Foltányi.

Ebben az ügyben a Kehi tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A gyanú szerint az Ökotárs éveken keresztül jogosulatlanul adott kölcsön civil szervezeteknek. Az Ökotárs szerint viszont nem hibáztak, a pénzt saját alaptőkéjéből adta az alapítvány, visszatérítendő támogatásként. A nyerteseknek uniós pályázatok utófinanszírozására kellett a pénz.

Azt viszont nem tudni, hogy a DemNet-nél miért vannak rendőrök - mondta Foltányi Zsuzsanna.

A Norvég Civil Alap kezelésében ők is benne vannak, viszont ha valóban a jogosulatlan kölcsön miatt szállt ki a rendőrség, nem tudni, ez a szervezet hogyan került képbe. A Demnet is ad átmeneti támogatást különböző szervezeteknek pályázat útján. Több nyertest felhívtunk, mindannyian azt mondták, ezt a pénzt nem kellett visszafizetniük.

Rendőrök kettő óra után hagyták el először a helyszínt, és elvittek egy mappát, egy fémkoffert és egy hátizsákot helyszíni tudósítónk szerint. Ugyanakkor maradtak még ott hatóságiak.

 

forrás: vs.hu