Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A TEtt – program az áldozatokért és a tettesekért bűnmegelőzési program keretében valósult meg az áldozatsegítő szolgáltatások bővítése, melynek koordinálásáért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata a felelős. Az áldozatsegítési tevékenység három részelemének tapasztalatait dr. Kunfalvi Zoltán, a KIMISZ főigazgatója a 2012-es áldozatok napja alkalmából rendezett szakmai konferencián ismertette.

2011. február 22-étől működik a 06-80-225-225 számon éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonal. A diszpécserszolgálat munkatársai tájékoztatják az áldozatokat az azonnali pénzügyi segély, a kárenyhítés, a jogi tanácsadás, az érdekérvényesítés lehetőségéről. 2011 márciusától a diszpécserszolgálat több mint 4000 esetben adott érdemi segítséget az áldozatoknak.

Tavaly februárban kezdődött meg az önkéntes hálózat kiépítése is. Mára kétszáz önkéntes kapcsolódott be a munkánkba. A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában meghatározott irányelvek szerint roma önkénteseket is bevontunk a programba, annak érdekében, hogy erősítsük a közösségek konfliktusmentes együttélését és a kölcsönös bizalom kialakulását.

Az önkénteseknek az áldozatsegítés és a bűnmegelőzés területén is lehet szerepük. Személyesen meglátogatják a segítséget igénylő áldozatokat, de fel is figyelhetnek egy-egy riasztó jelenségre környezetükben, és értesíthetik az illetékeseket.

Az áldozatsegítő szolgálat munkáját 2011 áprilisától három pszichológus is támogatja, akik szükség esetén személyesen fogadják majd az áldozatokat, valamint terápiás csoportok segítségével oldják a felgyülemlett feszültséget.

Az új szolgáltatások az elmúlt évben számos alkalommal tudtak gyakorlati segítséget nyújtani az áldozatoknak. 43 esetben volt szükség például a hozzátartozók közötti erőszak megelőzése érdekében hatósági intézkedések kezdeményezésére, melynek köszönhetően éppen a legkiszolgáltatottabb áldozatok érezhették, hogy nincsenek egyedül.

2010-ig megyénként két-két jogász látta el az áldozatsegítési feladatokat, azonban a kizárólag munkaidőben és a megyeszékhelyen elérhető segítő tevékenység részben nem volt elégséges.

A Tett - program az áldozatokért és a tettesekért (www.tettprogram.hu) a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja együttműködésében valósul meg. Az áldozatsegítés mellett két területen – a bűnmegelőzési szakemberek képzése és a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedésének elősegítése.

forrás: OrientPress Hírügynökség