Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A „Forgasd a világot!” elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a fiatalok körében népszerűsítse az önkéntesség és az aktív állampolgárság pozitív hatásait. A diákok által forgatandó, legfeljebb egyperces kisfilmek témája az iskolai önkéntesség. A pályázók az év végéig folyamatosan tölthetik fel filmjeiket a Youtube-ra, amelyek közül a legnézettebbek készítői találkozhatnak az Önkéntesség Éve egyik magyarországi nagykövetével. Ha a nyertes pályázók az onkentesseg2011@kim.gov.hu e-mail címre megírják iskolájuk nevét és elérhetőségét, a Külügyminisztérium elnökségi ajándékkal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pedig oklevéllel ismeri el munkájukat.

Az európai évek keretében az Európai Unió 1983 óta rendez különböző témájú éves programokat. Ezeknek a kezdeményezéseknek az a célja, hogy tájékoztassák a polgárokat, és felhívják a tagállami kormányok figyelmét a központba állított témára. Mivel éppen tíz éve hirdették meg az önkéntesség nemzetközi évét, idén kerek évfordulón rendezik meg az európai figyelemfelhívó programot.

Az európai év magyarországi megszervezéséért a civil szervezetek és a kormányzat képviselőiből álló Nemzeti Koordináló Testület felel. Az általa elfogadott nemzeti program célja, hogy az Európai Unió egyik alapelvének számító állampolgári aktivitással összhangban felhívja a magyar társadalom figyelmét az önkéntesség jelentőségére és az össztársadalmi célok megvalósításához, a közös problémák megoldásához való hozzájárulására.

Pályázati kiírás és további információ: http://www.onkentesseg2011.hu/palyazatok_kisfilm.shtml