Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a romániai Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program negyedik pályázati felhívását 2010. december 10-én hirdette meg. A három hónapos beadási határidő alatt összesen 342 pályázat érkezett be, közel 59 millió euró értékű támogatási igénnyel. A benyújtott projektek száma alapján 22 százalékos a növekedés az előző kiíráshoz képest.

A szakmai értékelést követően, 144 pályázatot választott ki a program Közös Irányító Bizottsága, így a nyertesek több mint 18,9 millió euró uniós forrásban részesülnek a következő másfél évben. Az egyes intézkedési területeken legfeljebb 1 millió euró ERFA forrás volt igényelhető.

A nyertes pályázatok közül 60 az első prioritást célozza meg (határon átnyúló közlekedés, kommunikáció és környezetvédelem fejlesztése), míg 84 a második prioritás témaköreit fedi le (gazdaság, oktatás, kutatás-fejlesztés, munkaerőpiac, oktatás, egészségügy és közös veszélyelhárítás).

A pályázatok megvalósításában 316 partner vesz részt, jellemzően a támogatásra jogosult területen tevékenykedő helyi, regionális és nemzeti hatóságok, illetve egyéb közigazgatási szervek, non-profit szervezetek és oktatási intézmények (magyar részről Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád, román oldalról pedig Szatmár, Bihar, Arad és Temes megyék vesznek részt a programban). A támogatási szerződések megkötése 2012 első felében várható

A Program ötödik – nagyobb, határon átnyúló jelleggel rendelkező – infrastrukturális fejlesztéseket célzó pályázati felhívása augusztus 29-én jelent meg. A pályázatok benyújtási határideje 2012. január 31.

A pályázati felhívás keretében közel 51,4 millió euró vissza nem térítendő közösségi forrás áll rendelkezésre, melyet 10-13%-os állami (magyar, román) társfinanszírozás egészít ki. Újdonságként a felhívás keretében olyan történelmi jelentőségű műemlékek, épületek, nevezetességek felújításának és rehabilitációjának támogatása is lehetővé válik, melyek hatással vannak a turisztikai és kulturális fejlődésre, és amelyekre alapozva határon átnyúló turisztikai csomagok hozhatók létre, mint például vallási, történelmi vagy kulturális örökségre épülő útvonalak.

Az eddigi felhívások eredményeként a HURO program keretében 406 pályázat került támogatásra közel 150,7 millió euró ERFA összeggel.

További információ a Programról és a nyertes projektek listája elérhető a Program honlapján (www.huro-cbc.eu).

Forrás: NFÜ