Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A kormány 971 millió 283 ezer 500 forint összegben egyedi támogatást nyújt 240 alapítvány, közalapítvány és társadalmi szervezet részére a kormányprogramban megfogalmazott célok mentén. Ilyen kiemelten támogatott célok a gyermekekkel kapcsolatos tevékenységek támogatása, a fogyatékosok, rászorultak támogatása, a nemzetpolitikai tevékenység, a közoktatás speciális feladatainak támogatása, kulturális és kisebbségpolitikai feladatok támogatása, sport és szabadidő tevékenység támogatása. A szervezeteket 100 ezer és 35 millió forint közötti összegekkel segíti a kormány. Kiemelt támogatásban részesül a Magyar Labdarúgó Szövetség, amely 114 millió forintot kap utánpótlás-nevelési iskolai programok működtetésére.
 

Kiemelt támogatások: 35 millió forint támogatást kap a Kézenfogva Összefogás a Fogyatékos Emberekért Alapítvány a fogyatékosok ellátásának fejlesztésére, szintén kiemelkedő, 30 millió forintos támogatásban részesül a Siketek Országos Szövetsége rehabilitációs programokra. A Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége 28 millió forintot kap speciális járművek beszerzésére, akadálymentesítésre. További 8 millió forint támogatásban részesül a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fogyatékos gyermekek fejlesztésére. 30 millió forint támogatást kap a Magyar-Amerikai Fulbirght Alapítvány oktatási-képzési csereprogramokra, 29 millió forintot a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, 16,6 millió forintot pedig a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete.

Kiemelt támogatásban részesülnek a karitatív szervezetek: a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt a jótékonysági akciók végrehajtására. 5,5 millió forint támogatást kap a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a rászoruló emberek élelmiszeradományainak biztosítása érdekében.
További kiemelt támogatások: Apáczai Közalapítvány (Határtalanul program) 20 millió forint, Rákóczi Szövetség (felvidéki óvodai programok) 15 millió forint, a Magyar Írószövetség (magyar irodalom hazai és nemzetközi képviselete) 10 millió forint, Barankovics Akadémia Alapítvány (családosok közösségének építése) 15 millió forint, Égtájak Egyesület (Kolozsvári Magyar Állami Színház támogatása) 12 millió forint.

A sportszervezetek közül az MLSZ-en kívül kiemelt egyedi támogatást kap a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (13 millió forint), Magyar Repülő szövetség (8 millió forint), a Magyar Erőemelő Szövetség (6,4 millió forint), a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség (8 millió forint).

Egyedi támogatás a jogszabályban, kormányhatározatban, országgyűlési határozatban meghatározott közfeladat ellátása vagy a közfeladat ellátását közvetlenül elősegítő szolgáltatás nyújtása céljából, vagy a NEFMI által finanszírozott modellprogram végrehajtása céljából adható. Egyedi támogatással azokat a szervezeteket támogatja a kormány, amelyek a központi költségvetésből - a támogatandó cél tekintetében - normatív támogatásban részesül. (Lásd részletesen: december 15. 190. Magyar Közlöny.)

Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság

forrás: NCA