Hírek
Hír
'Külföldi ügynökök': szigorítások Oroszországban
2012. július 26.


1048


A szövetségi tanács, az orosz parlament felsőháza, szerdán elfogadta a civil szervezetek működési szabályait szigorító törvényt, amely kötelezi a külföldi finanszírozású, politikai tevékenységet folytató, nem hazai, nem kormányzati szervezeteket, hogy 'külföldi ügynökként' vétessék magukat nyilvántartásba.

Az éles bírálatokat kiváltó szigorítást a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) nevű párt által ellenőrzött felsőházban elsöprő többséggel fogadták el: 140-en szavaztak mellette, egy szenátor élt ellenszavazattal, egy pedig tartózkodott.

Az orosz parlament alsóháza a szigorítást már a múlt héten elfogadta. A jogszabály törvényerőre emelkedéséhez már csak Vlagyimir Putyin elnök aláírása és a kihirdetés szükséges.

A törvényt be nem tartó nem kormányzati szervezeteket szigorúbb büntetésekkel sújtják, működésüket bírósági ítélet nélkül akár hat hónapra is felfüggeszthetik. A szigorítás a „külföldi ügynök" státussal ruházza fel a politikai tevékenységgel foglalkozó és a finanszírozásukhoz külföldi forrásokat használó orosz civil szervezeteket is. Egyben kötelezik őket arra, hogy hivatalos okmányaikon szerepeljen a „külföldi ügynök” megjelölés.

A jogszabály bírálói szerint ez visszalépés a hidegháború időszakába. Szerintük Putyin így igyekszik elhallgattatni azokat a szervezeteket, amelyek bírálták teljesítményét az emberi jogok biztosítása területén, aláásták hitelességét, és segédkeztek az elmúlt hónapok nagy kormányellenes tüntetéseinek megszervezésében.

A szövetségi tanács jóváhagyta a rágalmazásról szóló törvényt is, amely a sokszorosára emeli az ilyen cselekményekért kiszabható pénzbírságot. A parlament felsőháza elfogadta azt a törvényt is, amely a törvénysértőnek ítélt internetes oldalakhoz való hozzáférést korlátozza.

forrás: mno.hu
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
A pályázat célja az általános és középfokú iskolákban tanuló diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztését szolgáló programok támogatása azokon az alapítványokon és egyesületeke ...
Címkék