Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Látványos fázisához érkezett a Tiszavirág gyaloghíd építése

 Tiszavirág névre keresztelt kerékpáros és gyalogoshíd alapozási munkálatainak befejezését követően kezdetét veszi a beruházás eddigi leglátványosabb szakasza. A repülő kérészt szimbolizáló acél hídelemek összeállításához immár készen áll az alátámasztásul szolgáló négy rácsos tartószerkezet is a folyómederben.
 Dogó Gábor főmérnök, aki jelezte: ezt követően még hegesztések, az átkelő burkolatának elkészítése, a korlátok és lámpák felszerelése, valamint a korrózióvédelmi munkák elvégzése marad hátra. Ezek közül is egyedül az utóbbi függ valamelyest az időjárás alakulásától - magyarázta. Ennek ismeretében Dobó Gábor úgy nyilatkozott: mindenképpen szeretnék és reális cél még ez év végén átadni a gyaloghidat Szolnokon. Az eredetileg szeptember 1-re, a város napjára kitűzött határidőhöz képest ennyi csúszásra a beruházás közben kialakult sorozatos vis maior helyzetek miatt a kivitelezési szerződés is lehetőséget nyújt. Ám a jövő évre áthúzódó befejezés már kötbérrel fenyegetné a fővállalkozót. A szakember a kivitelezés eddigi nehézségeiről szólva felidézte: a 2009 őszén kezdődött építkezés során számos, az ártéri munkaterületet részben, vagy egészen elöntő árhullám vonult le a Tiszán, melyek még a szeszélyes jelzőt méltán kiérdemelt folyón is szokatlan jelenségnek számítottak. Nemrégiben egy tragikus baleset vetette vissza a beruházás haladásának ütemét.
Közép-Európa és így az ország legnagyobb gyaloghídjának  tömege 550 tonna, hossza 444 méter lesz. A folyómederhez legközelebb eső két pillére egymástól 120 méter távolságban áll majd. A projekt részeként új dísztér is épül a gyalogoshíd belvárosi hídfőjénél, ahol az I. világháborús emlékmű mellett újra felállítják majd az Ereklyés Országzászlót, megváltoztatva ezzel a belváros jelenlegi arculatát.
A „Szolnok a Tisza fővárosa városközpont rehabilitáció” projekt részét képező beruházást Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósítja meg. A projekt összköltsége 1.963.567.362 Ft, melyből 1.374.497.154 Ft uniós támogatás.

Forrás: www.szolnok.hu