Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Tisztelt Levegő Munkacsoport!
Tisztelt Védegylet Egyesület!

Elsőként kérem, engedjék meg, hogy ezúton is kifejezzem a kormány elkötelezettségét a pártpolitikától független, erős, a jogaiért kiálló civil szféra iránt, amely kiemelten fontos része a magyar társadalomnak és tartóoszlopa minden demokratikusan működő államrendnek.

Mint azt Önök is bizonyára tudják, Magyarország szegény ország, amelyben a civil szervezetek finanszírozására kevesebb pénz jut a szükségesnél. Ilyen helyzetben minden forint elköltésének súlya, jelentősége van, biztosnak kell lennünk abban, hogy a közösséget erősítő forrásokat a szerződéseket aláíró felek eredeti szándékának megfelelően, tisztességesen használják fel.

Az elmúlt hónapok vitái érdekes tanulsággal szolgáltak mindannyiunk számára, bizonyítva, hogy a mindenkori kormánnyal szemben kritikus szervezetek, saját működésük, finanszírozási hátterük átláthatóvá tételében már kevésbé következetesek, akár azt is mondhatnánk: nem érdekeltek. Vajon, mi lehet ennek az oka?

A norvég civil alap forrásainak magyarországi szétosztása kapcsán a kormány képviselői számtalan visszaélésre világítottak rá az elmúlt években, amelyekre azonban érdemi reakció norvég partnereink részéről nem érkezett. A Miniszterelnökég által kezdeményezett KEHI vizsgálat egyetlen célja sem más, mint annak kiderítése, valóban egyenlő feltételekkel indult-e mind a 80 ezer civil szervezet a pénzekért vívott versenyben, vagy azoknak van igazuk, akik azt állítják: az egyenlők között voltak egyenlőbbek is, akik valamilyen okból előnyt élveztek a pályázatok elbírálása, a források elosztása során.

Az elmúlt években városvezetőként, országgyűlési képviselőként, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként, majd miniszterként megtanultam, hogy a vitákat nem elfojtani, hanem lefolytatni kell. Különösen igaz ez egy olyan jelentős és az egész magyar társadalmat érintő kérdés esetén, mint a civil szervezetek működése, támogatása. Csak a nyilvánosság előtt, az összes adatot feltárva lehet és kell erről beszélnünk, vagy amennyiben szükséges, vitáznunk. Akik azonban számon kérik a kormányon az átláthatóságot és a nyilvánosságot, ne féljenek éppen ezektől!

A választók bizalmából immár tizenkét éve gazdálkodom közpénzekkel, de mindig az utolsó fillérig elszámoltam a rám bízott vagyonnal. Mi sem kérünk mást az Ökotárs Alapítványtól.

A közösségi források elosztásához kapcsolódó teljes körű transzparencia elve, valamint az ilyen források felett rendelkező személyek és szervezetek elszámoltathatóságának joga vezérelt akkor is, amikor a KEHI vizsgálati dokumentumainak nyilvánosságra hozataláról döntöttem. Hiszem, hogy csak a nyilvánosság ereje segíthet a vita lezárásában és teremtheti meg azt a légkört, amelyről az érintett szervezetek a jelek szerint csak beszélnek, tenni érte már annál kevésbé akarnak.

Végezetül kérem, engedjék meg, hogy levelükben megfogalmazott véleményükkel szemben arra az álláspontra helyezkedjek, hogy egy magyar állami intézmény által elvégzett vizsgálat legitimitását nem a média, nem más ország képviselői, vagy egyes politikai szereplők véleménye, hanem a mindenkire egyformán vonatkozó magyar törvények teremtik meg. Ami pedig az igazságszolgáltatás mechanizmusait illeti, szeretném megnyugtatni önöket: a KEHI vizsgálatának lezárását követően - a törvényekben leírt kötelezettségének eleget téve - megtette a szükséges feljelentést. A rendőrség munkájának eredményét pedig önökhöz hasonlóan én is csak várni tudom, befolyásolni semmiképp.

Budapest, 2014. november 13.

Tisztelettel: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter

(Miniszterelnökség)

forrás: kormany.hu