Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) idén júliusban készített felmérést, melyben arra keresett választ, hogyan vélekedik a magyar felnőtt lakosság a szolidaritásról, illetve hogyan, milyen formában nyújtunk segítséget másoknak. A nyolcszáz megkérdezett fele válaszolt úgy, hogy az elmúlt egy évben nyújtott segítséget valamilyen formában egy közelebbi, de vele nem egy háztartásban élő családtagjának. A válaszadók 22 százaléka adakozott valamilyen ismert, országos vagy nemzetközi segélyszervezetnek, 21 százalékuk pedig az árvízkárosultak javára jótékonykodott. Mindössze 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy senkinek sem nyújtott segítséget.

A diplomások körében nagyobb az adakozási kedv

Az adakozási kedv a 30–44 éves korcsoportnál, illetve a diplomásoknál volt a legmagasabb. Érdekes ugyanakkor, hogy a hónapról hónapra élők, illetve nélkülözők között mindössze 4 százalék volt azok aránya, akik nem nyújtottak segítséget senkinek, míg a magukat tehetősnek tartó válaszadók között ez az arány 8 százalék.

A segítségnyújtás módjai közül a legnépszerűbbnek a pénzadomány bizonyult. Azok közül, akik az elmúlt egy évben jótékonykodtak, 72 százalék választotta ezt a formát. Segíteni azonban nemcsak pénzzel lehet: a válaszadók 44 százaléka ruhát, háztartási vagy egyéb eszközöket adományozott, 33 százalék pedig önkéntes munkát ajánlott fel. 22 százalék élelmiszert adott vagy készített a rászorulóknak.

Az adományvonalaknak is nagy szerepe van

A pénzadomány népszerűségében vélhetően komoly szerepe van a különböző szervezetek adományvonalainak is. Kis Boáz, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense szerint ugyanis ezek a legegyszerűbb, mindenki számára könnyen elérhető formái az adakozásnak. Egy hívással a telefonáló 250 forintot tud felajánlani, a „sok kicsi, sokra megy” elv alapján jelentős összeget lehet így is összegyűjteni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság körülbelül másfél éve kezdte el kidolgozni az adományvonalakkal kapcsolatos szabályokat. Ennek értelmében ma már csak a legnagyobb hazai segélyszervezeteket tömörítő Karitatív Tanács tagjai indíthatnak ilyen vonalakat. Ez jelenleg öt szervezetet jelent, amelyeknek a szabályok értelmében részletesen el kell számolniuk a felajánlott összeggel.

– Ha valós, kézzelfogható célt jelölünk meg, és az adományok útját is meg tudjuk mutatni, akkor a magyarok nagyon szívesen adakoznak – mondta lapunknak Kis Boáz, aki szerint jellemzően az adventi időszakban vagy egy-egy természeti katasztrófa, például árvíz idején ugrik meg leginkább az adakozási kedv Magyarországon. Arra is volt már példa ilyenkor, hogy egy-egy magánszemély akár milliós nagyságrendű összeget ajánlott fel a rászorulóknak.

Ön miért nem pénzt adományozott?

Azok között, akik nyújtottak valakinek segítséget, de nem pénzbelit.

A világnap története

Magyar kezdeményezésre jött létre

• Az ENSZ Közgyűlése tavaly magyar felvetésre nyilvánította szeptember 5-ét, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napját a Jótékonyság Világnapjává.

• A világnapot az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága kezdeményezte 2011-ben, majd a kormány felkérte a külügyi tárcát a szükséges diplomáciai lépésekre.

• A munka nagy részét Magyarország New York-i főkonzulátusa végezte: ötven ország képviselőivel egyeztettek, hogy minél többen támogassák a világnap gondolatát.

Ön és közvetlen családja az alábbiak közül milyen formában, hogyan nyújtott segítséget? (%, több válasz lehetséges, így a válaszok összege több mint 100)

Legek

A leginkább adakozó nemzetek a Charities Aid Foundation adatai szerint:

• Írországban a legnagyobb az adakozók aránya: az emberek 79 százaléka ajánlott fel pénzadományt a felmérést megelőző hónapban. Ausztráliában ez az arány 76, Hollandiában 73, az Egyesült Királyságban 72, Indonéziában 71 százalék.

• Indiában a legmagasabb az adakozók száma: 165 millióan ajánlottak fel valamekkora összegű pénzadományt a kutatást megelőző egy hónapban. Az Egyesült Államokban 143, Indonéziában 126,2, Kínában 109, míg Thaiföldön 39 millióan tették meg ezt.

• Az Egyesült Államokban van a legtöbb önkéntes, 105 millióan segítettek munkájukkal másokon. Indiában 87, Indonéziában 72, Kínában 44, a Fülöp-szigeteken 27 millió önkéntesről tud a nemzetközi szervezet.

forrás: metropol.hu