Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A most esküt tevő 110 speciális mentő közül tízen az országos hatáskörű Huszár önkéntes mentőszervezethez tartoznak, tíz-tíz fős egységek Bács-Kiskun, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében állnak készenlétben. Az ország többi megyéjében és a fővárosban már korábban esküt tettek az önkéntes szervezetek tagjai.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az idén létrehozták a speciális tudású, hivatásos katasztrófavédőkből álló, országos rendeltetésű nemzeti katasztrófamentő csoportot, a Hunor városi kutató-mentő szolgálatot, és az önkéntesekből álló Huszár katasztrófavédelmi mentőszervezettel együtt a hónap közepén megszerezték a nemzetközi minősítésüket is.

A tervek szerint a Hunor létszáma 2013-ra eléri a kétszázat, de további jelentkezőket fogad a Huszár mentőcsapat is, így 2014 végéig még további 150 embert képeznek ki humanitárius, kutató-mentő feladatok ellátására.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott beszédében a katasztrófahelyzetek felszámolásában a hatékonyságot emelte ki, amelynek része, hogy az állam egyértelmű felelősséget vállal, és a jogszabályi környezet adott a megelőzés, a felszámolás és a helyreállítás területén.

Az OKF főigazgatója az esemény részeként felavatta az óbudai Katasztrófavédelmi Oktatási Központ területén lévő Katasztrófavédelmi Kutatóintézet új laboratóriumát is, amelyet a kutatómunka mellett képzésekre is használnak majd.

Az ünnepi rendezvényen megemlékeztek az október 11-én Apátfalván hősi halált halt rendőrről, akit intézkedés közben gázolt el egy 34 éves osztrák férfi a terepjárójával, a gyanú szerint szándékosan, és akinek a temetését az eskütétel ideje alatt tartották.

forrás: delmagyar.hu