Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Latorcai Csaba a XI. kerületi polgármesteri hivatalban tartott előadásában tájékoztatott, hogy a civil szervezeteknek beszámolási kötelezettsége van, amelynek határideje május 31. Eddig az időpontig minden civil szervezetnek el kell készítenie a mérleget, az eredménykimutatást, a közhasznúsági mellékletet és kettős könyvvitel esetén a kiegészítő mellékletet is. Emlékeztetett arra a fontos változásra, hogy idén január elsejétől a közhasznú jogállású szervezetek kizárólag kettős könyvvitelt vezethetnek.

A helyettes államtitkár előadásában kiemelte azt az átmeneti szabályt, hogy a korábbi jogszabály alapján közhasznú, kiemelkedően közhasznú jogállásúként nyilvántartásba vett szervezet 2014. május 31-ig közhasznú jogállású, ha letétbe helyezte beszámolóját. A 2012-es évben csak az a szervezet részesülhet költségvetési támogatásban, amely letétbe helyezte a 2011. évről szóló beszámolóját, melyet a 2011. évre vonatkozó szabályok szerint kell elkészíteni.

A Civil Információs Centrumokról elmondta, hogy szakmai támogatást nyújtanak a civil szervezetek működéséhez, erősítik a fenntarthatóságukat és elősegítik az államháztartási támogatások felhasználását. Ezek a nyilvános pályázat útján kiválasztott civil szervezetek segítséget nyújtanak az adminisztratív kötelezettségek teljesítésében és szakmai tanácsadást végeznek a közhasznúsági, pénzügyi területen, pályázati kérdésekben.

Végül emlékeztetett arra, hogy az Nemzeti Együttműködési Alap testületeibe a civil szervezetek március 17-ig állíthatnak jelölteket, a testületi tagok megválasztása közvetlen elektori részvétel útján történik meg, melynek során a szavazás bármely kormányablakban lehetséges lesz március 19-25. között. Az első pályázati kiírások megjelenése a testületek megalakulását követően márciusban történik meg.

forrás: kormany.hu