Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az elmúlt években a válság hatására bekövetkezett gazdasági-társadalmi változások a non-profit szektor támogatásainak nagyságát is erősen érintették. Mivel a vállalati támogatások, már a korábbi években is a legfontosabb bevételi források közé tartoztak a harmadik szektorban, ezen belül is a klasszikus civil szervezetek körében, ezért a MAF áttekintette a hazai céges támogatások nagyságára vonatkozó, már elérhető adatokat a 2009 és 2011 közötti időszakra vonatkozóan.

A vállalati támogatások nagyságát illetően a leggazdagabb információt a Központi Statisztikai Hivatal évről-évre kiadott összefoglalója tartalmazza, amely a non-profit szektor gazdasági jellemzőit mutatja be.

A legutóbbi évek néhány fontosabb adatát az alábbi táblázatban összesítettük:


* 2008 évre nincs pontos adat
* 2011 a pénzintézeti és vállalati támogatások adatai összesítve szerepelnek

Annak ellenére, hogy a megkérdezett non-profit szervezetektől érkezett adatok alapján jelentősen bővültek a vállalati támogatások, mégis nagy óvatossággal kell kezelnünk a kapott adatokat a követeztetések levonásához.

Egyrészt 2011-ben a vállalati és a pénzintézetektől kapott támogatásokat a KSH kérdőíve már nem együttesen, hanem külön kezelte, ezért elképzelhető, hogy a korábbi években a pénzintézetektől kapott juttatások egy része még nem jelent meg a válaszokban. Mindenesetre, a csak vállalatoktól származó bevételek is meghaladták az előző évben elért értéket 2011-ben, amely már elérte az 55 808 millió Ft-ot.

Szintén befolyásoló tényező lehetett a kedvezményezettek körében lezajlott nagyszámú szervezeti átalakulás, és az új szervezetek létrejötte, így például az „egyéb” kategóriába sorolt non-profit gazdasági szervezetek esetében. Mindenesetre a kedvezményezettek körét tekintve elmondható, hogy mind 2010-ben, mind 2011-ben hasonló volt a klasszikus civil szervezetek (alapítványok, egyesületek) részesedése a vállalati és pénzintézeti támogatásokból (kb. 40-41%), ugyanakkor az „egyéb” kategóriába sorolt non-profit szervezetek körében a céges támogatások összege jelentősen, közel 4 milliárd forinttal növekedett.

Összegzésként, a KSH éves adatainak összehasonlíthatóságát befolyásoló szempontok figyelembe vételével elmondható, hogy a non-profit szektornak nyújtott vállalati támogatások nem csökkentek országos szinten a gazdasági nehézségek ellenére sem.

A KSH adatai mellett a NAV-nál elérhető adatokat is megvizsgáltuk, vagyis hogy az eseti és tartós támogatásokat tekintve hogyan változott a vállalatok által igénybe vett kedvezmények nagysága.

Az adatok elgondolkoztatóak, mivel drámai csökkenés látható, mind a kedvezményeket igénybe vevő vállalatok számában, mind a kedvezmények értékében.

NAV adatok – eseti és tartós támogatások nem elkülöníthetők

(a naptári évvel azonos üzleti évvel rendelkező, kettős könyvvitelt vezető vállalkozások mekkora összeggel csökkentették adózás előtti eredményüket)

A KSH adataival szembeni ellentmondást elsősorban a 2009 és 2011 között lezajlott változás okozta a jogszabályi és adózási környezetben, amely mind az elérhető kedvezmények nagyságát, mind a kedvezmény igénybevételéhez figyelembe vehető támogatottak körét több alkalommal is módosította.

Ennek megfelelően, a társadalmi ügyeket, non-profit szervezeteket segítő vállalati támogatások, adományok tényleges nagyságáról torz képet kapunk ezen adatok alapján.

A KSH és a NAV adatsorainak tanulságait összegezve azt feltételezhetjük, hogy a vállalati szektor elkötelezettsége a társadalom, a közösségek és a non-profit szervezetek támogatása iránt nem csökkent sem a válság, sem annak ellenére, hogy jóval kevesebb anyagi ösztönzésben részesülnek társadalmi befektetési tevékenységeikhez kapcsolódóan.

Források elérhetősége az interneten:

KSH adatok:
Összes: http://www.ksh.hu/apps/shop.lista?p_session_id=308222104883086&p_lang=HU&p_temakor_kod=QV

Ingyenesen elérhető adatok:
2011: http://www.ksh.hu/nonprofit_2011_tablak
2010: http://www.ksh.hu/apps/shop.kiadvany?p_kiadvany_id=9414&p_temakor_kod=KSH&p_session_id=536395117348998&p_lang=HU
2009: http://www.ksh.hu/apps/shop.kiadvany?p_kiadvany_id=5487&p_temakor_kod=KSH&p_session_id=536395117348998&p_lang=HU

NAV adatok:
http://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/adostatisztikak/tarsasagi_ado/tao_2011.html

forrás, bővebben: donorsforum.hu