Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A vállalkozási tevékenységet is a Polgári Törvénykönyv szabályozza (2013. évi V. Tv. 6:238. § - 6:250. §-ig).

A vállalkozási tevékenység eredménykötelmet jelent, azaz a vállalkozó valamilyen munkával elérhető eredmény létrehozására vállal kötelezettséget. Az eredmény természetesen lehet szolgáltatás is.

E jogviszonyban a civil szervezet és a vállalkozó szintén mellérendelt viszonyban állnak egymással. A szerződés díjköteles, a díj alsó határára nincs törvényi korlát. A vállalkozási szerződés szintén szabadon választott szerződési forma.

A magyar jog szabályai szerint vállalkozási tevékenység néhány kivételtől eltekintve (cégeken kívül, illetve vállalkozási tevékenységet civil szervezet is végezhet) vállalkozói igazolvány birtokában végezhető. Ezen igazolvány birtokában a vállalkozó az elvégzett munkáról számla kibocsátására jogosult és kötelezett egyben. 2020. július 01-től az  egyéni vállalkozókról nyilvános, mindenki által hozzáférhető nyilvántartást vezet az állami adóhatóság. (jelen útmutató közzétételekor hatályos szabályok szerint!!!)