Hírek
Hír
Negyedmillió hívás érkezik a lelkisegély szolgálatokhoz évente
2011. augusztus 30.


1296


Nő a társadalom agressziós szintje – mondta Varga Gábor pszichiáter, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének tiszteletbeli elnöke a szervezetek szombaton és vasárnap tartott győri konferenciáján, írja a Népszabadság.

A statisztikák szerint a tendencia a befejezett öngyilkosságok módjában is tükröződik. Sehol a világon nincs például annyi önakasztás, mint nálunk - ezeket jellemzően a 35-45 év közötti, egyedül, kisebb vidéki településeken vagy a nagyvárosok perifériáján élő, volt szenvedélybeteg férfiak követik el.

Szabóné Kállai Klára, a szövetség elnöke, egyben klinikai szakpszichológus szerint évente 250-260 ezer hívás érkezik a lelki elsősegélyekhez, amit az országban összesen nyolcszáz, jól kiképzett önkéntes segítő fogad. Ők elsősorban szakszerű segítséget nyújtanak, az esetek 4-6 százalékában pedig a tényleges öngyilkossági szándéktól téríti el a telefonálót.
hirdetés

A telefonos lelki segélymozgalomban dolgozó önkéntesek szerint a hívások tartalma az évtizedek során egyértelműen dramatizálódott. "Régebben a legtöbb esetben nevelési problémákkal, párkapcsolati vagy időskori gondokkal, beilleszkedési zavarokkal küszködők telefonáltak. Most a nagy válságkrízisek késztetik telefonálásra az embereket. Rengetegen fordulnak hozzánk egzisztenciális krízisek miatt, elveszítik a munkahelyüket, nem tudják fizetni a rezsit, a törlesztést, ezért veszélybe kerül a lakásuk is - mondta a társadalmi elnök.

A kifejezetten lelki segély szolgálatok működtetésére a civil szervezetek 20 millió forintot kapnak évente, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának főosztályvezetője, Téglássy Kristóf szerint viszont ennek az összegnek a többszöröséről van szó. Az egészségügynek viszont biztos, hogy nincs pénze ennek a feladatnak a támogatására, az említett, vitatott mértékű összegeket így a szociális ágazat büdzséjéből különítik el.

Szabóné Kállai Klára ezért azt szorgalmazta, hogy a lelki segélyszolgálatok közös hívószámát ismerjék el segélytelefonnak, mert így nem csak a hívóknak, hanem a szerény anyagi helyzetben dolgozó civil szervezetnek se kerülne pénzbe.

Július elseje óta a 116-123-as közös számon 20 lelki elsősegély szolgálat érhető el az országban, a szám a T-com vonaláról és mobiltelefonról is ingyenesen hívható.

forrás: index.hu
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keres ...
Címkék