Hírek
Hír
Önkéntes munka nélkül nincs érettségi
2012. október 18.


1078


50 óra önkéntesség, és kézben lehet az érettségi. 2016-tól csak azok szerezhetnek érettségi bizonyítványt, akik 4 év alatt legalább 50 óra úgynevezett közösségi szolgálatot teljesítenek. Ezt az új köznevelési törvény írja elő.

Az ötlet egyébként nem egyedi. Amerikában csak úgy lehet egyetemre menni, ha a leendő diák már végzett önkéntes munkát.

Tavaly flakonokból készültek fotelek az egyik kaposvári bevásárlóközpontban. A fiatalok önkéntesként próbálták színessebbé tenni a városlakók életét. Az idei tanévtől azonban ilyen feladatokat kötelező lesz elvégezni a 9. osztályosoknak. 2016-tól ugyanis csak az kaphat érettségi bizonyítványt, aki addig legalább 50 óra önkéntes munkát vállalt. A diákok többsége ezt jónak tartja.

- Támogatom, mert a diákok megismerhetnek egy más környezetet is, mondjuk szociális munkát végezhetnek, és ezzel több tapasztalatot is gyűjtenek, és ez lehet pozitív is akár - mondta Munkácsy Mihály Gimnázium diákja, Takács Bianka.

- Szerintem ez valamilyen szinten jó, meg pozitív, mert így megismerkedhetnek a munkával a diákok - tette hozzá CSer Ágnes.

Mentort kell biztosítani a fogadó intézmény részéről, ő fogja ugyanis koordinálni és rögzíteni a feladatokat. A diákoknak a környezetvédelem mellett, szociális, oktatási, és kulturális munkában kell helyt állniuk.

- Egy szemlélet váltás kell, természetesen a diákság körében különösen, hiszen ennek az 50 órás közösségi szolgálatnak 2016 tavaszáig meg kell felelni, ennek érdekében, hogy mind az iskolák, mind a diákok munkáját segítsük egy TÁMOP pályázat beadásával kívánjuk a munkájukat könnyíteni - mondta a Kaposvári Önkormányzat humánszolgáltatási igazgatója, Stickel Péter.

Így akár 30 millió forinttal is tudják támogatni az önkormányzati fenntartású iskolákat. Egy másik támogatásra egyházi iskolák is pályázhatnak. A református iskola az egyházon belül adna munkát a diákoknak.

- Vállaltuk egyházi ingatlanok környezetének rendben tartását, előnyös helyzetben vagyunk Kaposváron a kaposvári gyülekezetnek van két idősotthona, egy Kaposváron, egy pedig Taszáron, és vállaljuk azt, hogy ezekben az idős otthonokban a gyerekek segíteni fogják majd az időseket különböző feladatokkal - mondta a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium igazgatónője, Molnár Tímea.

Aki pedig nem tudja, hol önkénteskedjen az oktatásfejlesztő intézet honlapján segítséget kaphat.

- Ez a portál össze kívánja hozni a keresletet és a kínálatot, vagyis feltünteti azokat az intézményeket, akik szívesen fogadnának olyan középiskolásokat, akik ezt a bizonyos közösségi szolgálatot végeznék - tájékoztatott a Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Kaposi József.

A diákok alkalmanként legalább 1, de legfeljebb 3 órát foglalkozhatnak közösségi szolgálattal.

forrás: kapos.hu
Pályázat
Június 3.-val kezdődően a Meet and Code kezdeményezés felhívására civilszervezetek Európa-szerte mikro-támogatásokat igényelhetnek olyan rendezvények szervezésére, amelyek fel ...
Pályázat
Szervezzen eseményt és mutassa meg projektjét a magyarországi #ErasmusDays programsorozaton, október 10-12. között! Ünnepelje velünk az Erasmus+ programot!
Pályázat
A Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány közgazdasági, pénzügyi, valamint bankszakmai és oktatás innováció témájú konferenciatámogatási programot hirdet a 2019-es évre.
Pályázat
A pályázat célja az általános és középfokú iskolákban tanuló diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztését szolgáló programok támogatása azokon az alapítványokon és egyesületeke ...
Pályázat
Az Emberi Erőforrások minisztériuma pályázatot hirdet Minősített Könyvtári cím és Könyvtári Minőségi Díj elnyerésére.
Címkék