Hírek
Hír
Önkéntesek Nemzetközi Napja
2012. december 05.


3138


Ma van az Önkéntesek Nemzetközi Napja. Az ENSZ 1985. december 17-én hozott határozata szerint minden évben december 5-én az önkéntesség fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Mi is az önkéntesség?

Ha valaki mindenféle anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez munkát, szabad akaratából, úgy, hogy azzal másoknak jót tesz. Egyfajta jótékonykodás. Lehet rövid távú, hosszú távú, egyéni vagy csoportos, a lényeg, hogy olyan szervezetet támogasson, ami valamilyen közhasznú tevékenységet folytat.

Az Európai Unió komolyan veszi ezt az ügyet, és különböző fejlesztő programokkal igyekszik népszerűsíteni az önkéntességet az egyes tagországokban. Magyarországon egyelőre nem túl nagy létszámban, évente mindössze 50-100 fiatal vállalkozik önkéntes munkára.

Miért jó önkénteskedni?
Elsősorban az érzés, hogy segítünk másokon nagyon megnyugtató, jóleső és pozitív gondolatokat ébresztő. Hasznosnak érzi magát az ember tőle, és szeretetet és hálát kap cserébe. Emellett fontos szempont, hogy megbecsülik, és értékelik a munkáját. Ez az, amit nem anyagiakban kell mérni, mivel az önkéntesség lényege, hogy nem pénzért cserébe végzik. Egy-egy jó szó, egy elismerő tekintet mindennél többet ér. Ha az ember másokon segít, és jobbá teszi olyan emberek vagy állatok életét, akiknek nehéz sorsuk van, akkor jobbá és boldogabbá válik. Végső soron pedig ez számít!

Ha valaki kedvet kapott, az alábbi helyeken jelentkezhet önkéntesnek:

forrás: baratno.com
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keres ...
Címkék