Hírek
Hír
Önkéntesek Nemzetközi Napja
2012. december 05.


2913


Ma van az Önkéntesek Nemzetközi Napja. Az ENSZ 1985. december 17-én hozott határozata szerint minden évben december 5-én az önkéntesség fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Mi is az önkéntesség?

Ha valaki mindenféle anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez munkát, szabad akaratából, úgy, hogy azzal másoknak jót tesz. Egyfajta jótékonykodás. Lehet rövid távú, hosszú távú, egyéni vagy csoportos, a lényeg, hogy olyan szervezetet támogasson, ami valamilyen közhasznú tevékenységet folytat.

Az Európai Unió komolyan veszi ezt az ügyet, és különböző fejlesztő programokkal igyekszik népszerűsíteni az önkéntességet az egyes tagországokban. Magyarországon egyelőre nem túl nagy létszámban, évente mindössze 50-100 fiatal vállalkozik önkéntes munkára.

Miért jó önkénteskedni?
Elsősorban az érzés, hogy segítünk másokon nagyon megnyugtató, jóleső és pozitív gondolatokat ébresztő. Hasznosnak érzi magát az ember tőle, és szeretetet és hálát kap cserébe. Emellett fontos szempont, hogy megbecsülik, és értékelik a munkáját. Ez az, amit nem anyagiakban kell mérni, mivel az önkéntesség lényege, hogy nem pénzért cserébe végzik. Egy-egy jó szó, egy elismerő tekintet mindennél többet ér. Ha az ember másokon segít, és jobbá teszi olyan emberek vagy állatok életét, akiknek nehéz sorsuk van, akkor jobbá és boldogabbá válik. Végső soron pedig ez számít!

Ha valaki kedvet kapott, az alábbi helyeken jelentkezhet önkéntesnek:

forrás: baratno.com
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Nem állami szervezetek munkaerő-piaci szolgáltatásainak támogatása” című (GINOP-5.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Célzott prevenciós programok a szenvedélybetegség megelőzése érdekében” című (EFOP-1.8.7-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
Az Új nemzedékek jövőjéért kollégium 2019-es pályázatai
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Transznacionális együttműködések” című (EFOP-5.2.2-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Lépj egy fokkal feljebb! - Továbbtanulást erősítő kezdeményezések támogatása” című (EFOP-3.1.10-17 kódszámú) felhívás.
Címkék