Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Program kiírásának indokai

A gyermek megfelelő testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének alapvető feltétele, hogy szerető, támogató családban nőjön fel, ezen alapvető körülmény azonban sajnos nem minden gyermek számára adatik meg. Egyes esetekben a vérszerinti szülők nem képesek gyermekük számára biztosítani az egészséges fejlődéshez szükséges életfeltételeket, ezért az jelenthet megoldást, ha a gyermeket vér szerinti családjából kiemelik.
A gyermek érdekeinek elsődlegessége alapján lehetőség szerint a családból való kiemelést követően is olyan körülményeket kell számára nyújtani, amelyek leginkább közelítenek a családi neveléshez, és amelyeknek keretében a gyermek egészséges személyiségfejlődése a legjobban biztosítható. A feltételek fennállása esetén ezen elvárásoknak elsősorban az örökbefogadás, illetve amennyiben erre nincsen mód, a nevelőszülői családban való elhelyezés nyújt megfelelő kereteket. Ez esetben az örökbefogadó-, illetve nevelő szülők nyújtják a család melegét, a szeretet biztonságát, a szülői gondoskodást azon gyermekek számára, akiket saját szülei valamilyen okból, hosszabb–rövidebb ideig nem tudnak vállalni.

Az örökbefogadó-és nevelőszülők saját otthonukban biztosítják a náluk elhelyezett gyermek teljes körű ellátását, melynek anyagi feltételeit, s ezek között első helyen a megfelelő lakhatási körülményeket ők kötelesek megteremteni. Ezen elvárás különösen nagyobb számú, vagy speciális igényű gyermek befogadása esetén ró nagy terhet a családra, melyet önerőből nem képesek megoldani és sok esetben az állami ellátó rendszer sem tud érdemben kompenzálni.

A Humanitás Szociális Alapítvány–az Alapító OTP Bank Nyrt. támogatásával–ezen kiemelten fontos társadalmi cél eléréséhez, a családjukból kiemelt gyermekek megfelelő lakhatási feltételeinek biztosításához kíván pályázati rendszerben odaítélt támogatásai révén közvetlenül hozzájárulni.

A Program keretében meghirdetendő pályázat célkitűzései:

Programunk alapvető célja, hogy a szociálisan rászoruló nevelőszülői családok, illetve örökbefogadott gyermek(ek)et nevelő családok részére támogatást nyújtsunk a pályázók tulajdonában, használatában lévő lakóházak/lakások komfortnövelő, energiahatékonyság növelő, korszerűsítési, a fenntartási/üzemeltetési (rezsi) költségeket csökkentő munkálatok és beruházások elvégzéséhez.

Az Alapító által e célra biztosított keretösszeg 20 millió forint, melyből a pályázatonként elnyerhető összeg maximum 4 millió Ft.

Pályázhatnak: Szociálisan rászoruló nevelőszülő, valamint örökbefogadott gyermeket nevelő szülő, aki az általa tulajdonolt, illetve hosszú távú (legalább 10 éves) használati jog alapján használt lakóingatlanon az általa eltartott gyermekek megfelelő lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében komfortnövelő, energiahatékonyság növelő, korszerűsítési beruházást kíván végrehajtani, melyet azonban önerőből nem, csak külső segítséggel képes megvalósítani.
A pályázat benyújtásának további feltétele, hogy az örökbefogadó-illetve nevelőszülőháztartásában legalább három éve három vagy több gyermeket nevel (tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő család esetén akár egy gyermek nevelése is elegendő a pályázat benyújtásának jogosultságához) és neveléséről várhatóan legalább még további három évig gondoskodik.

A Pályázat benyújtásának címe: Humanitás Szociális Alapítvány, 1243 Budapest, Pf.: 513

A Pályázat benyújtásának határideje: 2013. szeptember 30. (hétfő) (A postabélyegző dátuma számít.)

Az igényelhető támogatás formája, módja: a pályázatban bemutatott cél, program megvalósításának időtartamára több részletben nyújtott szociális támogatás*. A támogatás részben előfinanszírozott, mely alapján a pályázó a Támogatói szerződés megkötését követően a támogatási összeg 50%-át kapja kézhez, majd a fennmaradó 50 % a szerződésben vállalt munkálatok megfelelő teljesítésének leellenőrzését követően kerül átutalásra. A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szükséges hatósági, szakhatósági engedélyeket, igazolásokat a Pályázó az Alapítvány részére megküldje.

A támogatás igénybe vételének módja: a „hatékony támogatás és valós segítség” elvét szem előtt tartva a támogatást kizárólag megfelelő dokumentációval alátámasztott pályázat benyújtása alapján lehet igénybe venni, mely lehetővé teszi a döntéshozó Kuratórium számára a pályázó élethelyzetének, az általa megvalósítani kívánt korszerűsítési munkáltatok, beruházások megvalósíthatóságának lehető legalaposabb megismerését.

A pályázatnak tartalmaznia szükséges:

  • A hiánytalanul kitöltött pályázati adatlapot (letölthető „Pályázatok” menüpont „Letölthető dokumentumok” pontjában) és a teljes pályázati dokumentációt.
  • Annak leírását max. 5 oldalban, hogy
    - a pályázó milyen korszerűsítést, felújítást szeretne megvalósítani az érintett ingatlanon,
    - a vállalt korszerűsítési munkáltatok, beruházások megvalósításának tervezett időpontját/időtartamát, ütemezését az engedélyeztetés és egyéb határidők figyelembevételével,
    - a beruházás anyag és eszközigényét,
    - a beruházás várható költségeit (mellékeljen részletes árajánlatot is),
  • A család helyzetének bemutatását (max. 1 oldal),
  • Az adatlaphoz mellékelni szükséges
    - Az egy háztartásban élő személyek lakcímét igazoló hatósági bizonyítvány (lakcímkártya) másolata.
    - Az egy háztartásban élők rendszeres, illetve eseti jövedelmét igazoló munkáltatói igazolásokat, nem az önkormányzat által folyósított szociális, illetve tb ellátások összegét megállapító hatósági határozat(ok) másolatát stb.
    - A pályázó által nevelt vérszerinti gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, örökbefogadott, illetve nevelt gyermek esetén pedig az örökbefogadási, illetve nevelőszülőnél való elhelyezésről szóló határozat(ok) másolatát.
    Nevelőszülők esetén a nevelőszülői hálózat fenntartójának, örökbefogadó szülő esetén a helyi önkormányzat gyermek és ifjúságvédelmi ügyintézőjének támogató nyilatkozatát
  • A pályázónak vállalnia szükséges, hogy legkésőbb 2014. április 30. napjáig beszámol az általa vállalt pályázati program megvalósításának eredményeiről, mely a második támogatási részlet kiutalásának előfeltétele.

* A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. tv. 3.§ 35. pontja és 1 sz. melléklet 3.1. pontja szerinti szociális segély.

  • Pályázónak a pályázati adatlapon nyilatkoznia szükséges arról, hogy hozzájárul ahhoz, hogy az Alapítvány
    - a pályázatban foglaltak valóságtartalmát, megvalósítását ellenőrizze,
    - kizárólag a kérelem elbírálása céljából pályázóra, illetőleg életkörülményeimre vonatkozó személyes adatokat szerezzen be az arra illetékes hatóságoktól, egyéb személyektől,
    - a pályázó későbbi életkörülményeiben bekövetkező eredményeket az Alapítvány saját tevékenysége körében a pályázó nevének feltüntetésével honlapján közzé tegye, és programjában felhasználja.
  • A pályázónak továbbá arról is nyilatkoznia szükséges, hogy a kapott támogatást csak a megadott célra fordítja, és erről az Alapítvány felé a Támogatási szerződésben foglaltak szerint, megfelelő bizonylatok másolatának csatolásával elszámol – ellenkező esetben az Alapítvány erre vonatkozó felhívása alapján a részére folyósított támogatást köteles egyösszegben visszafizetni.
  • A pályázati kérelem pozitív elbírálása esetén a támogatás folyósításának feltételeként az Alapítvány erre vonatkozó felhívására csatolni szükséges továbbá az alábbi dokumentumokat:
    - A beruházás tárgyát képező ingatlan 90 napnál nem régebbi hivatalos térképmásolatát vagy helyszínrajzát,
    - Az ingatlan 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapját,
    - Nem saját tulajdonú ingatlan esetén, használati, haszonélvezeti stb. szerződés hiteles másolatát,
    - Nem saját tulajdonú ingatlan felújítása esetén, a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát,
    - Engedélyköteles munkálatok esetén a szükséges hatósági, szakhatósági engedélyeket,

A pályázatok elbírálásánál figyelembe veendő legfőbb szempontok az alábbiak:

  • örökbe fogadó-, illetve nevelőszülő rászorultsága (egy főre jutó jövedelem mértéke, rendszeres kiadások stb.)
  • megbízható, gyermeke(ke)t több éve nevelő pályázó,
  • egy háztartásban élő gyermekek száma,
  • különleges vagy speciális nevelési szükségletű gyermeke(ek) száma,
  • a gyermekeket egyedül neveli-e a szülő,
  • a pályázat megvalósíthatósága, realitása,
  • a felújítás jelentősen javítja-e a család életkörülményeit, és/vagy jelentősen csökkenti a család rezsi kiadásait.

Az Alapítvány a pályázat keretében részére átadott személyes adatokat a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően, bizalmasan kezeli.

Kérjük, hogy nevét, valamint a pályázat kódszámát a pályázati dokumentáció minden különálló lapján szíveskedjék feltüntetni.

Budapest 2013. augusztus 1.

a Humanitás Szociális Alapítvány Kuratóriuma

forrás: humanitasalapitvany.hu