Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az idei központi költségvetés 300 millió forint támogatást biztosít az önkéntes tűzoltó egyesületek számára. Ebből a katasztrófavédelem 40 milliót elkülönített azon egyesületek számára, amelyek az idei évtől önállóan avatkoznak be, a többire lehet pályázni.

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületeknek négy kategóriája létezik. Az egyes kategóriába tartozók rendelkeznek megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárműfecskendővel és rendszeresített, bevizsgált szakfelszerelésekkel. A kettesbe soroltaknak van fecskendőjük vagy olyan, megkülönböztető jelzés nélküli gépjárművük, amely alkalmas a szakfelszerelések, az oltóanyag, illetve a tűzoltók szállítására, ám felszereléseik nem rendszeresítettek és nem esnek át évente vizsgálaton. A harmadik csoportba tartozó egyesületeknek sem tűzoltó gépjárművük, sem a kettes kategóriának megfelelő más járművük sincs, szakfelszerelésük szintén nem rendszeresített és nem bevizsgált. A negyedik kategória egyesületei szaktevékenységet nem végeznek, viszont aktív ifjúságnevelő és hagyományőrző munkát folytatnak.

A pályázati kiírás alapján a különböző kategóriájú önkéntes tűzoltó egyesületek különböző mértékű támogatást igényelhetnek. A legtöbb pénzre, egyenként egymillió-egyszázezer forintra az egyes kategóriába tartozók aspirálhatnak (ilyenből 74 működik), a ketteseknél (281) ez az összeg hétszáz-, a hármasoknál (94) négy-, a négyes besorolásúaknál (39) pedig kétszázezer forint.

A kiírás rendelkezik arról is, mire igényelhetnek pénzt az önkéntesek. Üzemeltetési költségeikre, a tűzoltógépjárművek és a technika javítására, felülvizsgálatára, EDR-rádiókra, szertárépítésre, -felújításra és -bővítésre, oktatásra, vizsgáztatásra, védőeszközökre, illetve technikai eszközökre nyújthatnak be pályázatot. A harmadik kategóriába tartozók EDR-rádióra nem kérhetnek támogatást, a hagyományőrzéssel, ifjúságneveléssel foglalkozó egyesületek pedig ezen kívül a gépjárművek, a technika javítására, illetve szertárra sem pályázhatnak. Egy önkéntes tűzoltó egyesület egy pályázatot adhat be, azon belül több támogatási kategóriát is megjelölhet. Az elnyert pénzt csak az előzetesen megjelölt célra lehet felhasználni.

A tavalyihoz képest van néhány változás, például kommunikációs költség címen internet-előfizetés támogatására is van mód az online KAP elérése érdekében. Pályázni lehet kisebb értékű alkatrészekre, tartozékokra is, (pl. akkumulátor, láncfűrész-alkatrész stb.), hogy azokat gyorsabban, költséghatékonyabban lehessen pótolni. A negyedik kategóriás együttműködési megállapodások megjelenésével igény merült fel az ifjúságneveléssel, hagyományőrzéssel kapcsolatos költségek támogatására is.

A pályázatot a kiadott adatlapokon, írásban, egy példányban kell benyújtani. Az anyagnak az együttműködési megállapodás szerinti hivatásos tűzoltóság parancsnokához május 6-ig kell odaérnie. Az országos tűzoltósági főfelügyelőhöz legkésőbb június 3-ig kell odaérjenek a pályázatok. Az elbírálás egy ötfős bizottság feladata lesz, ebbe három embert a főigazgatóság, kettőt a Magyar Tűzoltó Szövetség delegál. A pályázatok elbírálása, valamint a támogatási javaslat jóváhagyása legkésőbb június 20-ig megtörténik.

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok innen tölthetők le.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

(2014. április 2.)

forrás: langlovagok.hu