Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Soros György nem vonul ki Oroszországból, az alapítványa által működtetett Nyitott Társadalom Intézet körüli problémák miatt. A magyar származású amerikai üzletember reméli, hogy az intézet székházának bérleti szerződése körüli jogi vita hamarosan rendeződik. Az intézetet ugyanis fél napra kilakoltatták, mert a bérbeadó szerint már egy éve ki kellett volna költöznie. Soros munkatársai szerint viszont meghamisították az eredeti bérleti szerződést.
Soros György magyar származású amerikai üzletember kijelentette, hogy nem vonul ki Oroszországból az alapítványa által működtetett Nyitott Társadalom Intézet körül kialakult problémák miatt. Az emberbaráti tevékenységéről is közismert Soros György az Eho Moszkvi nevű rádiónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy az intézet székházának bérleti szerződése miatt kialakult jogi vita hamarosan megoldódik. – A helyzetet jogi úton rendezzük, és a Soros-alapítvány semmiképpen sem vonul ki Oroszországból, továbbra is teljesíti fontos missziójának feladatait – hangoztatta Soros.
A Nyitott Társadalom Intézet elnöke, Jekatyerina Genyijeva és néhány munkatársa hétfőn a fél éjszakát kénytelen volt a székházban tölteni, mert a bérbeadó cég, a Nobel Technologies lelakatolta a kijáratokat. A cég a nap folyamán kikapcsoltatta az épület víz- és csatornaműveit is. A perré fajult vita tárgya az épület bérleti szerződése. A Nobel Technologies szerint az intézetnek már tavaly augusztusban ki kellett volna ürítenie az Ozerevszkaja rakparton álló épületet. Jekatyerina Genyijeva viszont azt állítja, hogy meghamisították az eredeti szerződést, emellett a moszkvai döntőbíróság határozatának értelmében a végleges döntés meghozataláig az alapítványnak joga van zavartalanul használni az ingatlant.
Genyijeva hétfő éjjel azt mondta, hogy a történtek miatt felfüggeszti a Soros-alapítvány működését mindaddig, amíg a munka normális körülményeit helyre nem állítják. Miután a „lakatblokád” megszűnt és a közművek szolgáltatását is helyreállították kedd délben, az intézet munkatársai ismét munkába álltak. A bérleti szerződés ügyében folyó per következő tárgyalása július 29-ére van kitűzve.
Soros György szerint a moszkvai Nyitott Társadalom Intézet zsarolás áldozata, és az „állandó provokációk veszélyeztetik munkáját”. A Soros-alapítvány idén ünnepli oroszországi tevékenysége megkezdésének 15. évfordulóját. Az alapítvány 1995-ben alapította meg a Nyitott Társadalom Intézetet Moszkvában.