Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Svájc által az új uniós tagállamoknak nyújtott támogatás egyik prioritási területeként működő, összesen 6 milliós svájci frank összegű alap tulajdonképpen két részből áll: a civil szektor megerősítését és tevékenységének támogatását szolgáló Civil és a hátrányos helyzetű gyermekek továbbtanulását segítő Ösztöndíj Alapokból. A Civil Alapra az ország két legszegényebb régiójában, Észak-magyarországon és Észak-Alföldön tevékenykedő egyesületek és alapítványok pályázhatnak majd környezetvédelmi és szociális szolgáltatásokat megvalósító célokra. Az Ösztöndíj Alap, amelyben szintén pályázati úton kiválasztott szervezetek fogják a gyerekekkel való tényleges munkát végezni, az ország egész területén működni fog. A teljes keretösszeg 90%-a kerül pályázati úton kiosztásra a tervek szerint az elkövetkező 3 év folyamán. A lebonyolítók közük az Ökotárs a Civil Alap környezetvédelmi témaköréért, az Autonómia a szociális témakörért, a Kárpátok Alapítvány pedig az Ösztöndíj Alapért lesz felelős, de ők egyben helyi irodát is működtetnek a célrégióban. A DemNet általános pénzügyi és adminisztratív segítséget nyújt majd a támogatások nyomonkövetése és ellenőrzése során.

Az alapok lebonyolításáról szóló háromoldalú (a svájci fél, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a konzorciumvezető között) szerződés nyárra várható megkötését igen hosszú, többlépcsős egyeztetési és előkészítési folyamat előzte meg, amelynek során számos elvárásnak és előírásnak kellett megfelelni. Még el kell fogadni a pályázati dokumentumokat és felállítani a program informatikai háttérét, a pályázatbeadó rendszert is. Mindezen miatt még most sem lehet biztonsággal előrejelezni az első pályázatok meghirdetésének várható időpontját – de annyi bizonyos, hogy Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alap lesz! Mindenkinek javasoljuk, hogy figyelje a lebonyolító alapítványok honlapjait a további hírekért.

forrás: Ökotárs Alapítvány