Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Önkéntes csereprogram
Felhívás

2012-ben, az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évében az Önkéntes Központ Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas közös szenior önkéntes programja keretében kívánja az idősek felé irányítani a figyelmet.

Az Önkéntes Központ Alapítvány a nemzetközi Grundtvig szenior önkéntes projekt felhívására azok jelentkezését várja, akik elmúltak 50 évesek és szívesen végeznének önkéntes tevékenységet külföldön.

A „Szenior önkéntesek a helyi közösségekért!” című Grundtvig pályázat keretében 50 év felettiek vehetnek részt nemzetközi szakmai tapasztalatcserében. 6 magyarországi önkéntes utazhat Romániába 3 hétre. A program célja az élethosszig tartó tanulás ösztönzése mellett, az inaktív idősebb korosztály helyi részvételének erősítése, a társadalomban betöltött szerepük és önképük megerősítése, önkéntes programokon keresztül.

A projekt kezdetén egy kétnapos felkészítő szeminárium ad alkalmat a résztvevőknek az ismerkedésre, illetve a szükséges ismeretek megszerzésére az önkéntességről, az erdélyi fogadószervezetről, illetve az önkéntes programról (igény szerint szállást, és teljes körű ellátást biztosítunk a jelentkezőknek).
A felkészítő szeminárium várható időpontja: 2012. szeptember 13-14.

A magyarországi résztvevők a Caritas Gyulafehérvár több különböző önkéntes programjába (gyermekfoglalkozások, programok szervezése roma gyerekekkel, időseknek szóló rendezvények szervezése, idősklub programokban való segédkezés, fogyatékkal élőkkel foglalkozás, kulturális programokba bekapcsolódás) kóstolhatnak bele Marosvásárhelyen, Csíkszeredán és Sepsiszentgyörgyön. A kiutazó önkéntesek párokban látják majd el önkéntes feladataikat napi 6 órában. A részvétel a jelentkezők számára ingyenes, magába foglalja az előzetes felkészítést, a három hetes kint tartózkodás során a szállást és a teljes ellátást, illetve az utazást is.

A projekt résztvevői együtt utaznak a helyszínre, illetve a programot követően lehetőségük lesz a különböző önkéntes tevékenységek végzése során szerzett tapasztalataikat megosztani.

A projekt romániai partnere a Caritas Gyulafehérvár (http://www.caritas-ab.ro/).

A jelentkezési lapok beküldésének határideje: 2012. július 30.

További információért látogassák meg honlapunkat: www.onkentes.hu és vegyék fel a kapcsolatot a programvezetővel Tornóczi Zsófiával a tornoczi.zsofia@onkentes.hu e-mail címen vagy a 06 1 457 0618-as számon.

A Grundtvig Időskorú önkéntes projekt az Egész életen át tartó tanulás program (LLP) -keretében az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.