Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az ügyészségi akció egész Oroszországra kiterjedt és a rendőrök, illetve az ügyészségi munkatársak mellett adónyomozók, sőt, televíziós stábok is részt vettek benne. A háttérben az áll, hogy Putyin elnök minimálisra szeretné csökkenteni a nyugati befolyást. A tavaly elfogadott új törvényi szabályozás alapján a helyi pénzforrásokkal nem rendelkező szervezetek kötelesek bejelentkezni egy különleges adatbázisba és ezzel gyakorlatilag vállalni, hogy "külföldi ügynökök". Az orosz hatóságok a francia kultúra és nyelv népszerűsítésével foglalkozó, a párizsi kormányszervekkel hivatalos kapcsolatban álló Alliances francaises moszkvai irodáiban is házkutatást tartottak. "Arra kértük ma reggel Oroszország párizsi nagykövetségét, hogy szolgáljon magyarázattal a több szervezet, alapítvány, intézmény, köztük az Alliances francaises ellen folyamatban lévő vizsgálatokról" - mondta a francia külügyi szóvivő. A kormányzó francia Szocialista Párt és Francois Hollande francia elnök elítélte "az antidemokratikus és elfogadhatatlan intézkedéseket". Egyúttal felszólította "az orosz hatóságokat arra, hogy térjenek vissza az emberi jogoknak és az egyesületi szabadságnak megfelelő joggyakorlathoz".

A razziák érintették többek között a Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) szentpétervári irodáját és az Amnesty International oroszországi központját. A KAS esetében a nyomozók számítógépeket foglaltak le, azzal az indokkal, hogy ellenőrizni akarják a használt szoftverek licenceit. "A beavatkozás aggasztó és teljes mértékben elfogadhatatlan. A munkánk ilyen jellegű akadályozása az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok megromlásához vezethet. Attól tartunk, hogy az orosz hatóságok beavatkozása kihathat a helyi partnerszervezeteink munkájára is. A német politikai alapítványoknak és a nem kormányzati orosz szervezeteknek fontos szerepük van a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság fejlődéséhez. A munkánk mindenfajta akadályozása károsítja a demokratikus folyamatokat" - jelentette ki dr. Hans-Gert Pöttering, a KAS elnöke, aki korábban az Európai Parlament elnöke volt.

A Konrad Adenauer Alapítvány 1990 óta van jelen Oroszországban, a fő feladata a kétoldalú kapcsolatok erősítése. A szervezetnek irodája van Szentpétervár mellett Moszkvában is és számos helyi egyesülettel dolgozik együtt. A KAS és az AI mellett érintett volt a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) is. "A történteket rutinvizsgálatként kezeltük. Vizsgálat konkrét vád nélkül. Abból indulunk ki, hogy folytathatjuk a munkánkat" - nyilatkozta Reinhard Krumm, a FES közép- és kelet-európai vezetője.

Guido Westerwelle német külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az ilyen "koncentrált akciókat" és a berlini orosz nagykövetet berendelte a külügyi hivatalba. Jens Siegert, a Heinrich Böll Alapítvány moszkvai irodájának vezetője azt mondta, hogy a razzia minden oroszországi partnerszervezetükre kiterjedt. A vizsgálatban az államügyészség, az igazságügyi minisztérium és az adóhatóság képviselői egyaránt részt vettek. Jogászok rámutattak, hogy az ügyben összesen 40 szervezet lehet érintett.

Az oroszországi jogvédő szervezeteket nemrég Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz Liberális Demokrata Párt vezetője támadta meg parlamenti felszólalásában. Azt követelte a hatóságoktól, hogy ellenőrizzék a külföldi támogatással működő NGO-kat, mert szerinte egyetlen ilyen szervezet sem vetette nyilvántartásba magát külföldi ügynökként, ami szerinte a törvény nyílt semmibe vétele. Az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács magyarázatot kért az orosz főügyésztől az NGO-k tömeges ellenőrzésére. A hatóságok több száz ilyen szervezet, valamint ellenzéki politikusok vizsgálatát kezdték meg Oroszországban.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is "nagyon aggasztónak" nevezte az NGO-k elleni orosz razziákat. Úgy látszik, az orosz hatóságoknak az a céljuk a házkutatásokkal, hogy tovább gyengítsék a civil társadalmat. Mindez - a szabadságjogokat korlátozó, közelmúltban elfogadott törvénymódosításokkal együtt - rendkívül nyugtalanító fejlemény - szögezte le Ashton.

forrás: sg.hu