Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Ez évben sem képezte a felhívó-tájékoztató levél mellékletét az adatlap, amely 2013. szeptember 1-jétől a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) 1337A számú adatlapként letölthető, és kitöltve - postai úton, személyesen, vagy elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül - juttatható el az állami adóhatóság részére.

Az adatlapon a szervezet képviselője közölheti az adóhatósággal a szervezet főbb adatait, valamint lehetősége van arra, hogy megtegye a törvény által előírt nyilatkozatokat. Az adatlapot a szervezet állami adóhatósághoz bejelentett képviselőjének, illetve - a jogszabály szerinti meghatalmazás birtokában - a képviselő által meghatalmazott személynek kell aláírnia. Amennyiben a meghatalmazott írja alá az adatlapot, akkor erről a főlapon kell nyilatkoznia, és a meghatalmazást - amennyiben nem az adóhatósághoz bejelentett állandó meghatalmazott -, az adatlap papíros formában történő benyújtása esetén eredetben kell benyújtania. Az adatlap pontos kitöltése megkönnyíti az adategyeztetéseket és gyorsíthatja a kedvezményezett részére felajánlott összeg kiutalását. Fontos, hogy a kedvezményezett az adatlapon a hatályos adatokat tüntesse fel, amennyiben ezen adatok megváltoztak, az adatmódosítás a ’T201 számú adat- és változásbejelentő lap benyújtásával történhet.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem jogosult a javára felajánlott Szja 1 %-os összegre az az alapítvány, társadalmi szervezet, vagy közalapítvány, amelynek 2013. augusztus 1. napja és az adatlap kelte között köztartozása állt fenn. Az előzőekben felsorolt szervezetek, továbbá a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek nem jogosultak az Szja 1 %-os összegre abban az esetben sem, ha a kedvezményezhetőség törvényi feltételeinek a meglétét nem igazolták (a 1337A számú adatlapot nem nyújtották be az állami adóhatósághoz) a felhívó-tájékoztató levél kézbesítését követő 30 napon belül, illetve a késedelmüket - alapos indokkal - nem mentették ki.

Jogszabályi előírás alapján, kivételes méltányosságot érdemlő esetben azonban az állami adóhatóság eltekinthet a fentiekben ismertetett feltételek meglététől. Kivételes méltányosságot érdemel különösen, ha az Szja 1 %-os összeg átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Kivételes méltányosság gyakorlása esetén is az Szja 1 %-os összeg átutalását az állami adóhatóság akkor teljesítheti, ha ezt megelőzően a kedvezményezett a fennálló köztartozását rendezi.

forrás: nav.gov.hu