Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Talpraállástól az intézményesülésig

2010. október 29.

 „TALPRAÁLLÁSTÓL AZ INTÉZMÉNYESÜLÉSIG” Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság (Felnőttképzési nyilv szám: 15 0234 04 AL 1533) és az Inspi Ráció Egyesület partnerségi együttműködésében folyó TÁMOP 5 5 3 08/02 2008 0029 számú „Talpraállástól az intézményesülésig” – Szabolcs Szatmár Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése projektjének keretében...

 

„TALPRAÁLLÁSTÓL AZ INTÉZMÉNYESÜLÉSIG”
 
Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság (Felnőttképzési nyilv.szám: 15-0234-04, AL-1533) és az Inspi-Ráció Egyesület partnerségi együttműködésében folyó TÁMOP-5.5.3-08/02-2008-0029 számú,.„Talpraállástól az intézményesülésig” – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése projektjének keretében 34, megyei civil szervezeteknek lehetősége adódott, hogy túljussanak szervezeti problémáikon, új lendületet kapjanak, új szemléletet sajátítsanak el, képesek legyenek forrást teremteni, és szervezettebben, hatékonyabban működni. Mindezt úgy, hogy a szervezeteknek ez teljesen ingyenes volt, csupán az idejüket kellett rászánni a folyamatra.
A projekt a 2009. június 16-án megkötött támogatási szerződés alapján, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 48.133.526.- Ft-ból valósult meg.
A projektben résztvevő egyesületek, alapítványok, két szervezetfejlesztő, civil tanácsadó szakmai támogatását vehették igénybe, több mint egy évig.
A toborzás során postai, személyes és elektronikus úton 668 szervezetet értünk el a program meghirdetésével. 45 szervezett jelentkezett pályázati felhívásunkra, akik közül 40 szervezetnél történt meg a szakmai monitorozás. A monitorozott 40 szervezetből 34 szervezet került kiválasztásra, akikkel projektszerződést kötöttünk és fejlesztési terv került kidolgozásra a szervezettel közösen.
A komplex szervezetfejlesztési támogatáson túl a szervezetek szervezeti fenntarthatósági tréningen, szakmai műhelytalálkozókon és akkreditált képzéseken (Civil hálózatfejlesztés - az együttműködés művészete /a proHáló Hálózat gyakorlata alapján/ tréningen /programakkreditációs lajtsromszám: PL-3938/, valamint Civil gazdálkodás /programakkreditációs lajtsromszám: PL-4319/ képzésen) vehettek részt.
Programunk 2010. október 31-én zárult. A projekt befejezését követően is kapcsolatot tartunk a programban résztvevő szervezetekkel, szolgáltatásainkat továbbra is biztosítani fogjuk részükre, s folyamatosan figyelemmel kísérjük pályázati programokban való részvételüket, ügyfélkörük elégedettségét.
A visszajelzések alapján a szervezetek igen hasznosnak ítélték meg a szervezetfejlesztési szolgáltatásunkat, így nyugodtan elmondhatjuk, hogy a programunk eredményeképp 34 civil szervezet tudatosabban, hatékonyabban dolgozik az általa felvállalt társadalmi problémák megoldásán, kezelésén.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sorold fel azt a 3 dolgot, ami legjobban tetszett!
  közös gondolkodás
  végre elindult egy folyamat
  tényfeltárás, javító szándék
  problémamegoldás felvázolása
  tréningvezetők felkészültsége, segítőkészsége, közvetlensége, a facilitátorok szakmaisága
  rávilágítás a problémákra
  együttműködés más szervezetekkel
 
 
Mi a véleményed a munka során alkalmazott módszerekről?
  ösztönzőek, újszerűek
  egyszerű módszerrel tudtak rávezetni a helyes megoldásra
  nem ők adtak tippeket, hanem rávezettek minket a megoldásra
  módszereik ötvözték a játékos, auditív, vizuális, verbális elemeket
  az alkalmazott módszer hozzájárul a közös célok meghatározásához
  használható modelleket mutattak be
  változatosak voltak, színessé tették a munkát, a kiscsoportban kreativitást, önmegvalósítást tett lehetővé.
  hasznosak és eredményesek – már mérhetővé váltak
 
 
Javaslatok:
  Több ilyen pályázat kellene, mert sokat segítenek a szervezeteknek.
  Kapcsolat folyamatos tartása és a szervezet segítése későbbi tanfolyamokkal.
  Máskor is szívesen dolgoznék a trénerekkel.
 
 


 
 
 
 
 
A folyamatban részt vett szervezetek ajánlásai
 
„A szervezetfejlesztés alatt lett belőlünk egyesület igazán. Itt ismertük meg önmagunkat, a másokkal való kommunikációt, a pénzszerzési lehetőségeket. A szakemberek megmutatják, megtanítják hogyan indítsd, szervezd, működtetsd és élj civilként.
Az ő tanításuk nélkül nem működhet igazán jól egy civil szervezet.”
                                               Szabó Csaba, Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület
 
„A mi embercsoportunkból szervezetet csináltak. Megtanultuk mik a lehetőségeink civilként és hogy mit is jelent ez a tevékenység. Megértettük, hogy intézményesülés nélkül lehetetlen hatékonyan működni. Felelősségteljes munkájukkal mindig rendelkezésünkre álltak és ezt az értéket pénzben lehetetlen kifejezni, mert annyit jelentett fejlődésünknek.”
                                               Pák Attila, Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület
 
„Szervezetünk életében nagyon jókor jött ez a lehetőség, hiszen nem sokkal megalakulásunk után cseppentünk bele. Sok bizonytalanság volt a működésünkben, sok dolgot ösztönösen tettünk. A szervezetfejlesztés során nagyon sok segítséget kaptunk szakemberektől, magabiztosabbá, tudatosabbakká váltunk és sok alkalom adódott kapcsolati tőkénk gyarapítására.
                                               Molnár Károlyné, Újfehértói Körkép Kulturális Egyesület
                                               www.korkep.eu
 
„Õszintén ajánlom minden civil szervezet számára az Inspi-Ráció Egyesület szervezetfejlesztését, mert empátiával, egyenrangúként kezelve sajátíttatják el a résztvevőkkel azokat a taktikákat, technikákat, melyekkel energiatakarékosabban és biztonságosan haladhatnak a civilek az „önmegvalósítás” felé, céljaik elérése érdekében – másokért. Szakemberként és emberként is klassz csapat!
                                               Dr. Göröncséri Ferencné, Nők Szatmárért Egyesület
 
 
 
 
 
 
„Ha fejlődni szeretnél szakmailag és emberileg a civil életben, válaszd a profi szervezetfejlesztést az Inspi-Ráció keretein belül.”
                                      Mátyásné Czirják Éva, Szalmaszál Fogyatékos Embereket Segítő Szolgálat
 
„Ha a panaszokon túl képessé tudod magad tenni a hatékony cselekvésre, akkor már túlestél egy szervezetfejlesztésen. Ha még nem, akorr gondolkodj el ennek lehetőségén!”
                                                                  Groska Éva, Kalamáris Egyesület
 
„Kedves Civil Szervezetvezető!
Ha fontos számodra, hogy egy profi szervezetfejlesztésen essen át egyesületed, ráadásul tök ingyen, akkor ne habozz. Jelentkezz! Nagy vállalatok sokmilliót fizetnek azért, hogy átessenek ezen a folyamaton. Az sem utolsó szempont, hogy újabb civil szervezeteket ismerhetsz meg és az elkövetkező évek közös munkáját megalapozhatod a szervezetfejlesztő rendezvényein.
Örülök, hogy a szervezetünk átesett a folyamaton. Ha fontos számodra szervezeted, te is jelentkezz!”
                                               Venczelné Bartha Ildikó, Nyírteleki Civil Centrum
 
„Már szóban is elmondtam, most megerősítem:
  1. Azonos tevékenységkörű egyesületek egymásra találási lehetőségek elősegítése, koordinálása.
  2. Olyan „ügyrend” összeállítása, ami minden egyesület részére „szamárvezető” lehetne.
  3. Alakuló egyesület, alapítvány részére ajánlások gyűjteménye (gyakorlati segítségnyújtás). A minél előbbi „hasznos munkálatokra” való rátalálás érdekében”.
                                                                  Stick Gyula, Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„Ajánlom, hogy szervezetével, annak tagjaival vegyen részt egy ilyen programon, abban az esetben, ha az „állóvizet” föl szeretné kavarni.
Szükség van a szervezet életében az ilyen programokra, amik megerősítik a szervezet gyenge oldalait, rávilágítanak a hibákra és azok megoldásaira.
                                                        Fodor László, „Szent Flórián” Tűzoltó és Vízimentő Egyesület
 
„Nagyszerű munka, hogy egymással megoszthatjuk a problémáinkat, megoldásokat kaptunk rájuk.”
                                                        Csonkáné Kerezsi Katalin, Családi Kör Egyesület
 
„Két sarkalatos kérdésben adott segítséget az egyesület működéséhez: a) létszámfejlesztés, forrásteremtés; b) a tagság aktivitásának beindítása. Nagyon hasznosnak tartom a tréningeket.”
                                                        Rubóczky János, Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete
  De az, hogy nálunk minden jól működik azt idézőjelben, tenném. Nagyon sokat tanultunk mind hárman és az, hogy többen ott lehettünk az egyesületből az kimondottan jó dolog.
Akik ott voltak tőlünk azok sokkal másképpen látják az egyesület működését, tudják buzdítani a többieket.
Most már másképp látjuk a gazdasági és pénzügyi helyzetünket. Megpróbálunk hosszabb távon tervezni, és jobban átláthatóvá tudjuk tenni az éves terveinket.
Nekünk nagyon sokat segítettek a fejlesztők és az ott lévő szervezet képviselői.
Meg ismerhettünk más szervezeteket és beleláttunk egymás problémáiba - próbáltunk közösen megoldásokat találni.
  készítünk – ez így sokkal jobb!
Mi megköszönjük, hogy részt vehetünk egy ilyen programban, és úgy érezzük, részünkre nagyon hasznos volt.”
Kacsó Mihályné, Kulcsár Sándor, Nagy János, Együtt Kisfásért Egyesület képviselői

   

Címkék
Egyéb, szervezet fejlesztése