Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Országgyűlés 2011. december 5-én elfogadta a civil szervezetek működését szolgáló, egységes Civil törvényt. Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény rendszerezte, új keretbe foglalta a civil szervezetekre vonatkozó alapvető rendelkezéseket, számos jogintézményt (pl. közhasznúság) új, immár valódi tartalommal töltött meg, egyúttal rendelkezett támogatásuk új eszközeiről is (Civil Információs Portál és Centrumok, Nemzeti Együttműködési Alap).

A hatályba lépés óta eltelt bő egy év után az előkészítésért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezte a jogszabályoknak megfelelő utólagos hatásvizsgálatot. Ennek érdekében – folytatva a széles körű konzultáció hagyományait – több mint hatszázan töltötték ki a hatásvizsgálati kérdőívet. Szemben a 2009-ben végzett felmérés adataival, amikor a válaszadók mindössze egynegyede, értékelte pozitívnak, hogy a Civil törvény által bevezetett új intézményeknek köszönhetően (Civil Információs Portál, Civil Információs Centrumok) elegendő információ áll rendelkezésre a kötelezettségek teljesítéséhez, idén a válaszadók 60%-a ítélte megfelelőnek a tájékoztatást. Számottevően nőtt a civil szervezetek ismerete a különböző kötelezettségek teljesítése terén, a szabályozás átláthatóbbá vált, emiatt a jogkövető magatartás is erősödött.

A hatásvizsgálat során megtett javaslatoknak a törvényi szabályozásba való beépítésén túl az új Ptk. közelgő hatálybalépése szükségessé teszi, hogy a civil szervezetekhez kapcsolódó szabályozásban is átvezetésre kerüljenek a módosult fogalmak.

Több ponton módosul a civil szervezetek működésének jogszabályi környezete: egyes pontokon egyszerűsödnek a statisztikai adatszolgáltatás, az adózás, a beszámoló-készítés szabályai. A tapasztalatok alapján a civil szervezetek működési sajátosságaihoz igazodnak majd a megszűnés és átalakulás szabályai.

Az észrevételeket a civil@emmi.gov.hu email címen 2013. október 1-ig lehet megtenni.

(Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)

forrás: kormany.hu