Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

George Pataki szerint világszerte megmozdult a magyarság. 
 
Szerző: Szilágyi Gabriella, Cseke Márta, Bollobás Márk

2010.10.14. csütörtök 18:04

Az iszapkatasztrófa sújtotta családok érdekében összefogott szinte az egész világ magyarsága. Az Egyesült Államokban a gyűjtést George Pataki, New York állam egykori kormányzója irányítja. Több amerikai magyar szervezet és a katolikus egyház is segíti munkáját. A volt kormányzó az első lépésekről a New York-i Magyar Főkonzulátus épületében tartott beszámolót.

- Fölkértük New York állam volt kormányzóját, George Pataki urat, hogy legyen segítségünkre az Amerikában összegyűjthető támogatás, együttérzés, pénzadományok dolgában. Bejelentette Soros György is, hogy egymillió dollárt adományoz az áldozatok megsegítésére. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyarság világszerte megmozdult. Itthonról és külföldről egyaránt nagyon sokan siettek a bajbajutottak megsegítésére. Én is arra kérek mindenkit, minden magyart, hogy aki teheti - éljen bármely pontján a világnak - társuljon ehhez az összefogáshoz, legyen része ennek az összefogásnak, csatlakozzon, hogy együtt segíthessünk azokon, akik bajba jutottak, és együtt lehelhessünk életet egy elpusztulni látszó térségbe - mondta Orbán Viktor kormányfő egyik nemzetközi sajtótájékoztatóján. Azóta is folyamatosan érkeznek a hazai és a külföldi adományok és felajánlások az iszapkatasztrófa sújtotta Kolontárra és Devecserre.

- A magyar kormány rendkívüli gyorsasággal és határozottsággal lépett fel ebben az ügyben, Orbán Viktor miniszterelnök az első perctől kezdve a helyszínen tartózkodott, személyesen irányította a munkálatok egy részét. A kormány ugyanilyen gyorsasággal és határozottsággal döntött abban a kérdésben is, hogy létrehoz egy Magyar Kármentő Alapot, amelyben nemcsak a Magyarországon élők, hanem a külföldön élő magyarok adományait is várják. Ennek az alapnak a megsegítésére, illetve a hírének eljuttatására kérte meg George Pataki volt New York-i kormányzó urat, régi barátunkat, az amerikai magyarság megbecsült vezetőjét – nyilatkozta Dán Károly, Magyarország New York-i főkonzulja.

- Az amerikai nagyon együtt érző nép. A pakisztáni árvíz, a haiti földrengés és a délkelet-ázsiai cunami idején is segítettek. Biztos vagyok abban, hogy a magyarországi környezetvédelmi katasztrófa után is ugyanígy tesznek majd. Több száz családot telepítettek ki. Az emberek nem tudnak munkába járni. A kormány gondoskodik a családokról, de én úgy vélem, a kormány segítsége itt nem elég. Biztos vagyok benne, hogy jelentős összeget tudunk összegyűjteni, és ezáltal segíteni tudunk azoknak a családoknak, akik elvesztették az otthonukat. Tudom, hogy a miniszterelnök többször is járt a helyszínen. Amikor látod a családokat, vagy az üres falut, a vörösiszappal elárasztott mezőket, melyeket sokáig nem lehet használni, akkor teljesen átértékeled a katasztrófa súlyát. Számos jótékonysági szervezettel dolgozunk együtt, mint pl. a Katolikus Egyházi Szolgálat, az Amerikai Magyar Koalíció és a Magyarok Szövetsége. Mindhárom szervezet felvette egymással a kapcsolatot, ők is megbízást kaptak a magyar miniszterelnöktől. A három szervezet honlapján keresztül várja a felajánlásokat. De felkérünk több magánembert, prominens személyt és szervezetet is, hogy csatlakozzanak a gyűjtéshez – mondta George E. Pataki, New York Állam volt kormányzója.

A gyűjtéshez csatlakozott Maximilan Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció vezetője is.

- Az Amerikai Magyar Koalíció együttműködik George Patakival, akit Orbán Viktor, Magyarország kormányfője kért fel az adománygyűjtést koordinálásra Amerikában. Az első feladatunk a támogatások összegyűjtése, majd eljuttatása a rászorulókhoz.
- Mekkora összegre számítanak?

- Még nem tudom. Sokan szeretnének segíteni, de nem akarok találgatásokba bocsátkozni. Amerikaiakat, amerikai magyarokat és olyan embereket keresünk meg, akiket érdekel a régió sorsa annyira, hogy segítsenek. Minden felajánlásnak örülünk. Remélem, hogy a legközelebbi beszélgetésünkkor már egy szép kerek összegről tudok beszámolni – válaszolta a TÉRkép kérdésére.