Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A www.nfu.hu és www.esza.hu honlapokon elérhető pályázati kiírás a Kormány és az Országos Roma Önkormányzat között létrejött megállapodásban foglaltakhoz illeszkedve azt célozza meg, hogy a roma szakkollégiumok olyan komplex hallgatói szolgáltatásokat fejlesszenek ki és biztosítsanak a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású hallgatók számára, amelyek hozzájárulnak tanulmányaik sikeres befejezéséhez, a lemorzsolódás csökkentéséhez illetve társadalmi szerepvállalásuk megerősítéséhez.

A már működő egyházi és állami felsőoktatási intézmények által alapított roma szakkollégiumok eddigi tapasztalatai alapján a közösségépítés, az identitás erősítését szolgáló programelemek (történelem és kultúra megismerése, nyelv elsajátítása) és az elvárásokhoz kötött hallgatói juttatások biztosítása hozzájárul a hallgatók felsőoktatási sikereihez, elsősorban a diploma megszerzéséhez. A szakkollégiumok emellett a közösségért végzett tevékenység fontosságát hangsúlyozva erősítik a hallgatók felelősségtudatát és a társadalmi szerepvállalás iránti igényét.

Egyedüli pályázóként illetve konzorciumvezetőként kizárólag kollégiumi formában működő roma szakkollégiumot működtető, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben felsorolt államilag elismert felsőoktatási intézmények, illetve a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 66. §-a alapján szakkollégiumi tevékenységet folytató vagy szakkollégiumként működő diákotthonok és azok fenntartói pályázhatnak. A konzorcium tagjai felsőoktatási intézmények lehetnek, de együttműködés kialakítható más szervezetekkel is.

Egy pályázó 60-250 millió forintra pályázhat. A pályázatok benyújtására 2012. július 2-tól 2012. július 31-ig lesz lehetőség.

A pályázatokat az ESZA Nonprofit Kft-hez lehet elküldeni. Pályázat kizárólag azon roma szakkollégiumok vonatkozásában nyújtható be, amelyek alapításának időpontja korábbi, mint a jelen pályázat közzétételének időpontja, és az Oktatási Hivatal nyilvántartásában szerepelnek, vagy nyilvántartásba vételük a jelen pályázati felhívás közzétételének időpontjáig megkezdődött.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)