Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A romák fokozott sebezhetőségére, az emberkereskedelem elleni uniós irányelv nemzeti jogrendekbe való átültetésének szükségességére, valamint a tagállamok előtt álló további kihívásokra hívta fel a figyelmet Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben, az EU emberkereskedelem elleni civil társadalmi platformjának nyitóülésén.

A platform mintegy száz uniós és horvátországi civil szervezet, valamint az uniós intézmények képviselőinek részvételével alakult meg, Cecilia Malmström belügyi EU-biztos szervezésében. Járóka Lívia, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának alelnöke beszédében felhívta a figyelmet arra: az emberkereskedelem elsősorban a kirekesztésben és mélyszegénységben gyökerezik, ezért a roma nők és gyermekek az átlag fölötti mértékben találhatók meg az áldozatok között.

A fideszes EP-képviselő üdvözölte a vonatkozó uniós irányelv rendelkezéseit, amelyek - mint hangsúlyozta - elősegítik az áldozatok jobb azonosítását, védelmét és támogatását, valamint különleges bánásmódot irányoznak elő a sérülékeny csoportok másodlagos áldozattá válásának megelőzése érdekében.

Járóka külön kiemelte az irányelv "büntetlenségi klauzuláját", amelynek értelmében az áldozatok nem büntethetőek az általuk kényszerítés hatása alatt elkövetett bűncselekményekért, hiszen - mint elmondta - a kutatások szerint az áldozatok túlnyomó többsége emiatt fél kapcsolatba lépni a rendőrséggel. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy az április 6-i határidő lejártáig egyrészt csupán hat tagállam - köztük Magyarország - ültette át saját nemzeti jogrendjébe az irányelvet, másrészt pedig számos egyéb kihívást kell még leküzdeniük az emberkereskedelem elleni fellépés során.

Példaként említette a sérülékeny társadalmi csoportokat célzó tudatosságnövelő kampányok indítását, a gyanús hirdetések kiszűrését és nyomon követését, valamint az áldozatok biztonságos elhelyezésének elősegítését, például az erőszak áldozatává váló nők számára elérhető menedékhelyeken.

forrás: hirado.hu