Hírek
Hír
Új uniós civil szervezet alakult az emberkereskedelem visszaszorítására
2013. június 03.


1060


Járóka Lívia felhívta a figyelmet: az emberkereskedelem elsősorban a kirekesztésben és mélyszegénységben gyökerezik.

A romák fokozott sebezhetőségére, az emberkereskedelem elleni uniós irányelv nemzeti jogrendekbe való átültetésének szükségességére, valamint a tagállamok előtt álló további kihívásokra hívta fel a figyelmet Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben, az EU emberkereskedelem elleni civil társadalmi platformjának nyitóülésén.

A platform mintegy száz uniós és horvátországi civil szervezet, valamint az uniós intézmények képviselőinek részvételével alakult meg, Cecilia Malmström belügyi EU-biztos szervezésében. Járóka Lívia, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának alelnöke beszédében felhívta a figyelmet arra: az emberkereskedelem elsősorban a kirekesztésben és mélyszegénységben gyökerezik, ezért a roma nők és gyermekek az átlag fölötti mértékben találhatók meg az áldozatok között.

A fideszes EP-képviselő üdvözölte a vonatkozó uniós irányelv rendelkezéseit, amelyek - mint hangsúlyozta - elősegítik az áldozatok jobb azonosítását, védelmét és támogatását, valamint különleges bánásmódot irányoznak elő a sérülékeny csoportok másodlagos áldozattá válásának megelőzése érdekében.

Járóka külön kiemelte az irányelv "büntetlenségi klauzuláját", amelynek értelmében az áldozatok nem büntethetőek az általuk kényszerítés hatása alatt elkövetett bűncselekményekért, hiszen - mint elmondta - a kutatások szerint az áldozatok túlnyomó többsége emiatt fél kapcsolatba lépni a rendőrséggel. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy az április 6-i határidő lejártáig egyrészt csupán hat tagállam - köztük Magyarország - ültette át saját nemzeti jogrendjébe az irányelvet, másrészt pedig számos egyéb kihívást kell még leküzdeniük az emberkereskedelem elleni fellépés során.

Példaként említette a sérülékeny társadalmi csoportokat célzó tudatosságnövelő kampányok indítását, a gyanús hirdetések kiszűrését és nyomon követését, valamint az áldozatok biztonságos elhelyezésének elősegítését, például az erőszak áldozatává váló nők számára elérhető menedékhelyeken.

forrás: hirado.hu
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keres ...
Címkék