Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Nap Klub Alapítvány honlapján (www.napklub.hu) megjelent szociológiai módszertani kiadvány a nagyvárosi közösségfejlesztés témakörén belül az önkéntesség és az önellátó kisközösségek kialakulásával, fejlesztésével foglalkozik; a Nap Klub Alapítvány uniós támogatással (Phare ACCESS 2002) megvalósult projektjét foglalja össze. A programok célja volt többek között a VIII. kerület lakossági kisközösségeinek fejlesztése és támogatása, a helyi érdekek felismerésének elősegítése, valamint segítségnyújtás a különböző érdekérvényesítési mechanizmusok kidolgozásához. Ennek érdekében – főképpen önkéntesek bevonásával – közösségi igényfelmérés készült kérdőíves és mélyinterjús formában, rendszeres és speciális képzések indultak, valamint létrejött egy ingyenes közösségi segítő és tanácsadó hálózat. 
 
A kötet, amelyet a figyelmébe ajánlunk e programokat foglalja össze olyan formában, amely hasonló tevékenységű civil szervezetek, önkénteseket foglalkoztató alapítványok számára nyújthat hasznos támpontokat.