Vélemény az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatályba lépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslathoz

2013. október 02.

A NIOK Alapítvány levele Hölvényi Györgynek, a Civil törvény társadalmi egyeztetésének meghosszabbításáról

Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár úr részére
Emberi Erőforrások Minisztériuma

Budapest

Tárgy: vélemény az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatályba lépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslathoz


Tisztelt Államtitkár Úr!

Örömmel üdvözöljük, hogy a Minisztérium kezdeményezte a Civil törvény utólagos hatásvizsgálatát, és elindította ennek kapcsán a társadalmi egyeztetést.

Mivel a törvénymódosítás a civil szektor számára különösen fontos kérdéseket érint, pl. közhasznúság és az szja 1%-os felajánlások szabályozása, kérjük, hogy hosszabbítsák meg a társadalmi vita idejét két héttel és teremtsék meg az érdemi lehetőséget a civil szervezetek számára, hogy a törvényjavaslat szövegéhez hozzászóljanak.

A társadalmi egyeztetésre rendelkezésre álló (szeptember 24. és október 1. közötti) időszak méltánytalanul rövid, különösen a civil szervezetek esetében rendkívül kevésnek tartjuk az 5 munkanapot ahhoz, hogy a civil szektor átgondolt és szakmailag magas színvonalú javaslatokat fogalmazzon meg.

Válaszukat várva,

Tisztelettel,
Gerencsér Balázs, NIOK igazgató

Budapest, 2013. október 1.


Címkék
civil törvény, közhasznú tevékenység, NIOK Alapítvány, 1%