Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A törvényjavaslat jelenlegi változatának elfogadása csökkentené a jogbiztonságot, növelné az emberek kiszolgáltatottságát és kiszámíthatatlanabbá tenné az üzleti környezetet a vállalkozók részére.

Az áprilisban elfogadott Alaptörvény egyik legfőbb vívmánya a jövő nemzedékek érdekeinek kiemelt védelmét garantáló számos rendelkezés.

A kormányzati nyilatkozatok is ezt fogalmazták meg az Alaptörvény egyik legfontosabb értékének. Ezzel szemben a Kormány által benyújtott törvényjavaslat ütközik az alkotmányozók szándékaival. A jövő nemzedékek védelmének ellátása helyett csupán annak figyelemmel kísérését szabja meg a helyettes feladatául. Az ombudsmani védelmet az egyes emberek közvetlen alapjogi sérelmeinek orvoslására szűkíti le, ezzel ellehetetleníti a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét, sőt számos esetben magát az egészséges környezethez való jog védelmét is. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelenleg meglévő speciális jogi eszközeiből semmit nem tart meg. A törvényjavaslat teljes mértékben súlytalan helyettesi intézményt hoz létre, megszüntetve a helyettes biztos munkáltatói jogköreit, és ezzel elvéve mind függetlenségét, mind szakmai hátterét. Tehát a helyettes biztos nem lenne más, mint az alapvető jogok biztosának egyik utasítható beosztottja, aki csak
közreműködőként venne részt a vizsgálatokban. Visszatetsző az is, hogy a szabályozást rohamtempóban kívánja elfogadni a Kormány, mellőzve az érdemi szakmai és társadalmi vitát. A tervezett új szabályozás ellentétes a visszalépés tilalmával is, amelyet az Alkotmánybíróság fogalmazott meg a környezeti ügyeket illetően, és amelyet az új Alaptörvény is megerősít. A jövő nemzedékek
védelmére az Országgyűlés 2007-ben teljes parlamenti konszenzus alapján hozta létre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának független parlamenti intézményét. Az intézmény kivívta a környezetvédelmi szakma, a hazai közvélemény, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az ENSZ elismerését is.

Kérjük a Magyar Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot érdemi szakmai és társadalmi vita után fogadja el, meghagyva a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának eddigi hatásköreit.

Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló)
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Zöld Nők

Kiadó: Magyar Természetvédők Szövetsége

forrás: MTI Országos Sajtószolgálat