Helyi klíma-igazságosság aktivizmus Közép-Kelet Európában

SZE
15

Határidő: 2020. szeptember 15.

A pályázat olyan szervezeteknek szól, amelyek az eddig marginalizált, kirekesztett csoportok, közösségek inklúzióját támogatják, hogy választ adjanak a klíma-igazságosság kérdéseire Közép-Kelet Európában.

Helyi klíma-igazságosság aktivizmus Közép-Kelet Európában

Az Open Society Institute – Sofia Foundation (OSIS) az Open Society Foundations (OSFs) támogatásával és az Open Society European Network (OSEN) nevű, Közép-Kelet európai civil szervezeteket tömörítő szervezet együttműködésével pályázatot hirdet civil szervezetek számára. A pályázat olyan szervezeteknek szól, amelyek az eddig marginalizált, kirekesztett csoportok, közösségek inklúzióját támogatják, hogy választ adjanak a klíma-igazságosság kérdéseire Közép-Kelet Európában.

A klíma-igazságosság fogalma szorosan kapcsolódik az emberi jogok, társadalmi igazságoság és egyenlőség általános alapelveihez, a gazdaság környezeti szempontból is fenntartható átalakításának szükségességét képviseli. A társadalmakban folyamatosan növekszik az igény a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás terheinek és előnyeinek igazságos elosztásáról szóló, átfogó párbeszédekre. Közép-Kelet Európa polgárai eddig nagyrészt kimaradtak ezekből a társadalmi vitákból, holott a jövőbeni döntések, szakpolitikai törekvések nagymértékben befolyásolják majdani életüket. Ráadásul a Covid-19 okozta válság megjósolhatatlan következményekkel jár, és várhatóan feszültséget okoz majd a munkahelyek megtartásához kötődő és a klímaváltozáshoz kapcsolódó intézkedések között.

A pályázaton a következő országokban bejegyzett szervezetek vehetnek részt: Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia.

A pályázaton résztvevő szervezeteknek a következő feltételek mindegyikének meg kell felelnie: bejegyzett civil szervezetek vagy olyan informális csoportok, melyeket egy bejegyzett szervezet képvisel; nonprofit szervezetek, melyek a nyílt társadalom értékei alapján dolgoznak, úgymint demokrácia, egyenlőség és klíma-igazságosság; pártpolitikától mentes működés; a fent felsorolt országok valamelyikében vannak bejegyezve.

A pályázaton előnyt élveznek azok a projektek, melyeket helyi, a klíma-igazságosság érdekében tevékenykedő aktivisták és civil szervezetek végeznek, és a fővároson kívül valósulnak meg. Mindazonáltal a pályázaton indulhatnak fővárosi szervezetek és csoportok is.

A támogatott projektek maximum 25 ezer dolláros támogatást kapnak, hosszuk 12 hónap lehet. A pályázatok leadásának határideje 2020. szeptember 15. A pályázatok beadásának további feltételeiről a részletes pályázati kiírásban, illetve a pályázati űrlapon találnak további tájékoztatást, az alábbi hivatkozás alatt: https://osis.bg/?p=3591&lang=en


Címkék
pályázatírás, jogvédelem, szociális, környezet, esélyegyenlőség, fenntarthatóság