Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Mesterfogás - pro bono maraton a Mastercard közreműködésével

OKT
16

Határidő: 2017. október 16.

A Mastercard magyarországi kereskedelmi képviselete az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) közreműködésével ismételten meghirdeti civil szervezetek és társadalmi vállalkozások számára szakértelmen alapuló pro bono Mesterfogás felhívást.

Mastercard magyar irodája immáron második alkalommal nyújt pro bono, szakértelmen alapuló támogatást. A már meglevő társadalmi elköteleződés programok kiegészítő eleme a munkatársak a szakértelemének biztosítása, társadalmilag hasznos projektek támogatása érdekében. A Mastercard elsősorban olyan projekteket kíván támogatni, mely összhangban állnak a cég számára fontos környezetvédelem, esélyegyenlőség és gyermekvédelem értékekkel, de várja az innovatív, komoly társadalmi hatást generáló projekt ötleteket más területekről is.

A Mesterfogás pro bono program fő elemei

 1. Prezentáció, a jelentkező szervezetek közül kiválasztottak egy rövid prezentáció keretében ismertetik elképzeléseiket és a megoldásra váró kihívást a Mastercard szakemberi számára, ami alapján véglegesül a kiválasztott szervezetek listája.
 2. Diagnózis felmérés, a kiválasztásra került szervezetetek és megoldandó problémájuk feltérképezése, a későbbi szakértői beavatkozás megfelelő megtervezése érdekében, melyre várhatóan a prezentációt követő egy – két hétben illetve a pro bono maratont megelőzően egy hónappal kerül sor.
 3. Pro bono maraton, a fő program elem, mely egy egész napos csapatmunka a kiválasztott szervezet illetve a Mastercard munkatársainak részvételével (reggeltől, késő délutánig tartó intervallum)
 4. Projekt után követő illetve értékelő alkalom vagy alkalmak (a maraton után valósul meg a projekt előrehaladásának megfelelően)

A Mastercard a kiválasztott szervezetek számára, öt alkalomból álló fél éves utánkövető konzultációt biztosít, amennyiben az ahhoz szükséges feltételek megteremthetőek és a projekt megvalósítása is szükségessé teszi.

Kinek szól?

Olyan szervezetek és társadalmi vállalkozások jelentkezését várjuk, amelyek megfelelően előkészített, konkrét, mérhető, reális és belülről is támogatott projekteket kívánnak tovább erősíteni illetve a megvalósításig eljuttatni.

A szerveztek az alábbi területeken vehetik igénybe a szakmai támogatást:

 1. Üzleti tervezés és tanácsadás: projektek vagy folyamatok megtervezése, a szervezet folyamatainak átvilágítása és segítése a sikeres projekt megvalósítás érdekében. Szolgáltatások vagy termékek megfelelő előállításának tervezésének támogatása.
 2. Kommunikáció és marketing stratégia kialakítása: a projektek vagy termékek különböző kommunikációs stratégiának, csatornáinak, üzeneteinek és felületeinek megtervezése és szolgáltatást igénybevevők elérésének optimalizálása, a projekt ismertségének maximalizálása.
 3. Értékesítési ismeretek, szolgáltatástervezés: hogyan lehet a potenciális ügyfelekhez eljutni és értékesíteni a szolgáltatásokat, melyek az eredményes szolgáltatások ismérvei, mit lehetnek a szervezetek az eredményes szolgáltatások megvalósításáért és az ügyfelek maximális elégedettségének elérése érdekében.

A Mesterfogás pro bono maraton céljai

 1. Magas hozzáadott értékű tudás biztosítása a pályázati úton kiválasztott szervezetek számára, annak érdekében, hogy hiteles és hosszú távon is hiánypótló programokat tudjanak megvalósítani.
 2. Az üzleti és a nonprofit szféra találkozásában rejlő alkotó szinergiák kiaknázása a szélesebben értelmezett közösség érdekében.
 3. A szervezetek működési hatékonyságának javítása, az üzleti szféra tudásainak és módszertani ismertéinek az átadásával.
 4. Kellően előkészített reális és konkrét projektek kidolgozásának támogatása.
 5. Olyan projektek támogatása, melyek megvalósítása mellett maga a pályázó szervezet is komolyan elköteleződött.
 6. Jelentős társadalmi ügyek megoldását felvállaló szervezetek támogatása.
 7. Közvetlen kapcsoltteremtés, a Mastercard számara is fontos területeken aktív szervezetek munkatársaival.

Részvételi feltételek és kiválasztási folyamat

A pályázat nyitott minden Magyarországon bejegyzett, non-profit szervezet és társadalmi vállalkozás számára.

Az online jelentkezési lapot 2017. október 16. délelőtt 10.00 óráig lehet beküldeni, az alábbi linken elérhető adatlapon.

A pályázatokat az Mastercard és az ÖKA közösen bírálja el és a kiválasztott szervezetek nevét október 20-ig kihirdeti. A kiválasztott szervezet(ek) tájékoztató anyagot kapnak, illetve képviselőjüknek nyilatkozatban kell garantálni a megfelelő részvételt. A bemutatkozó prezentációra várhatóan október második felében, a diagnózis alkalomra novemberben kerül sor, míg a Mesterfogás pro bono maraton 2018. január második felében kerül megvalósításra a Mastercard budapesti székházában.

Minimum elvárások a nyertes szerveztek felé:

 • Az online pályázati adatlap hiánytalan kitöltése és határidőre való beküldése
 • A megoldandó társadalmi probléma / ügy megfelelő bemutatása az adatlapon illetve kiválasztás esetén 15 perces prezentáció formájában
 • A megfelelő szervezeti és vezetői elköteleződés biztosítása
 • Részvétel minimum 2, maximum 4 felkészült munkatárssal a prezentációs, a szervezeti diagnózis eseményen és a pro bono maratonon, illetve az után követő / értékelő eseményeken

A kiválasztásnál az alábbi kritériumok érvényesülnek:

 • A szervezet küldetése, hírneve és hitelessége
 • A támogatandó ügy társadalmi jelentősége
 • A megoldandó feladat / probléma megfogalmazása
 • A szervezet vezetőinek, munkatársainak, önkénteseinek és támogató környezetének elkötelezettsége, felkészültsége és együttműködési képessége

Nem pályázhat:

 • párt
 • párt által alapított alapítvány / egyesület
 • munkaadói, munkavállalói és gazdasági érdekképviseleti szervezet

Egyéb szabályok:

 • Egy szervezet összesen egy pályázati anyagot nyújthat be.
 • A részvétel nem jelent anyagi terhet a jelentkező szervezetek számára, ugyanakkor a Mastercard a fent nevezett szakmai segítségnyújtáson túl egyéb támogatást nem biztosít a kiválasztott szervezetek számára.
 • A programokra való eljutás a kiválasztott szervezetek kötelezettsége.
 • A szervezők fenntartják a jogot a megvalósítás menetének és a részvételi feltételek megváltoztatására.

Kapcsolat:

Önkéntes Központ Alapítvány, E-mail: ftoth.andras(kukac)onkentes.hu

* A pro bono tevékenység alatt a vállalatok alkalmazottainak szakértelmen alapuló önkéntes tevékenységét értjük. Ez a segítség komoly hozzáadott értéket képvisel, mely piaci árát a támogatott szervezetek jellemzően nem tudják kigazdálkodni. A pro bono tevékenység a cégek számára is értékes, mert annak csapat- és motivációerősítő hatása sokféle jótékony hatással bír a cég belső működésére.

forrás: onkentes.hu


Címkék
pályázat, pályázatírás, szervezet fejlesztése