A program keretein belül eddig ingyen vagy alacsony bérleti díjért felajánlott lakások mellett mostantól piaci vagy ahhoz közeli áron kiadó albérletekbe is közvetítünk menekülteket, az UNHCR által biztosított albérleti támogatással. A programban lehetőségünk van albérleti és költöztetési támogatást nyújtani a menekültek számára.

A program részletei

A felhívásunkra menekültekkel foglalkozó szociális szakemberek jelentkezését várjuk. A programban részt vevő szociális szakemberek vállalják, hogy segítik az ügyfelük albérletbe költözését. A kollégák a következő területen végzett munkájukért kaphatnak családonként, a család létszámától függően havi 25-40 ezer forintos bérkiegészítést.

  1. hónap: kapcsolatfelvétel-igényfelmérés
  2. hónap: lakáskeresés, szerződéskötés
  3. hónap: költözés megszervezése, támogatása

A programba bevont ügyfelek szükség szerint megkapják az UNHCR által biztosított és az Utcáról Lakásba! Egyesület által kezelt támogatásokat.

A pályázók köre:

Minden olyan szociális szakember, akinek az ügyfelei között vannak Ukrjanából menekültek.

Menekültnek számít állampolgárságtól függetlenül mindenki, aki a 2022. február 24-én kezdődött háború óta vagy az azt megelőző napokban Ukrajnából – közvetlenül vagy más országon keresztül – Magyarországra menekült. Így a menekült ügyfelek lehetnek magyar, ukrán vagy harmadik országbeli állampolgárok is.

A menekült családnak rendelkeznie kell stabil jövedelemmel, amelyből legalább havi ötvenezer forint albérleti díjat és ezen felül a rezsiköltségeket fedezniük kell.

Támogatási formák és a megpályázható összeg

A pályázaton háromféle támogatásra lehet pályázni: albérlet-támogatásra, kaucióhoz való hozzájárulásra és költözési támogatásra.

  • Albérlet-támogatás: hozzájárulás a lakbérhez. Ennek maximum összege havi 60 000 forint, melyet az Utcáról Lakásba Egyesület közvetlenül a lakástulajdonosnak fizet ki. A támogatás 6, vagy 12 hónapra vehető igénybe.
  • Támogatás a kaucióhoz: a fizetendő kauciót vagy annak egy részét az UNHCR támogatásából az Utcáról Lakásba! Egyesület biztosítja. Ennek összege legfeljebb 150 000 forint, amely a kiköltözést követően az Egyesület kap vissza a tulajdonosoktól.
  • Költözési támogatás: amennyiben szükséges, az UNHCR forrásából az Utcáról Lakásba! Egyesület fedezi a költözés költségeit.

Az albérlet-támogatás és a kaució támogatásának igénylése nem zárja ki egymást. A programban a támogatásnak nincs megszabott minimális összege. A pályázó kollégák család létszámtól függően a következő bérkiegészítést igényelhetik:

1-2 fős háztartás: 25 ezer ft/ hónap 3 hónapra

3-5 fős háztartás: 35 ezer ft/ hónap 3 hónapra

5+ fős háztartás: 40 ezer ft/ hónap 3 hónapra

Indokolt esetben ettől el tudunk térni (pl. több gyerekes családok, fogyatékossággal élő személyek, állattal költözők esetében), illetve szükség esetén +1 hónap hosszabbítás kérhető

A program megvalósításának időszaka

A pályázatokat 2022.06.10. és 2022.10.01. között lehet leadni, de az albérleti támogatások és a bérkiegészítések folyósításának időszaka ezen túl nyúlhat.

Az együttműködés részletei

A szociális szakember vállalja:

  • Havonta beszámolót készít az adott hónapra vonatkozó feladat elvégzéséről

Az ULE vállalja

  • a megítélt albérlet-támogatás és kauciós hozzájárulás folyósítását
  • a szociális szakember részére három hónapon át – a menekült család létszámától függően – havi 25-40 000 forint ösztöndíjat fizet

A pályázat benyújtása

A pályázatra, a lenti adatlap kitöltésével lehet jelentkezni. A kitöltött dokumentumot, csatolmányként a karlocai.rubina@utcarollakasba.hu email címre kérjük beküldeni. A pályázatok benyújtása 2022.06.10-től folyamatosan zajlik, ameddig a pályázatok befogadásának lehetőségét az általunk kezelt forrás biztosítja.

 

 

Forrás és jelentkezés: utcarollakasba.hu